Відмовилися воювати: до Південної Осетії повернулися бунтівні солдати

14:56, 31.03.2022
Відмовилися воювати: до Південної Осетії повернулися бунтівні солдати

Військові з Південної Осетії відмовилися воювати в Україні. (Фото з відкритих джерел)

Військові, яких рф хотіла перекинути із самопроголошеної Південної Осетії на війну з Україною, продовжують масово відмовлятися від участі у бойових діях


Як інформує Україна молода, про це повідомляє Управління стратегічних комунікацій Збройних сил України з посиланням на дані розвідки. 


«Декілька днів тому майже весь особовий склад однієї із батальйонних тактичних груп (дві мотострілкові роти та мінометна батарея), які були сформовані зі складу 4-ї військової бази ЗС РФ (в/ч 66431, м. Цхинвал, Південна Осетія) та були задіяні на Донецькому напрямку, відмовився від участі у військовій агресії проти України», – зазначається у повідомленні.


За даними розвідки, військовослужбовців організовано перемістили на військовий полігон «Кузьмінський» у Ростовській області, де з ними провів розмову заступник командувача 58-ї армії з військово-політичної роботи, проте його заклики до продовження виконання поставлених завдань успіху не мали.

 

Колишній лідер Південної Осетії Едуард Кокойти підтвердив, що війська, які рф хотіла перекинути воювати проти України, склали зброю та повернулися додому.
 
«Ми всі стурбовані ситуацією навколо наших воїнів, які повернулися додому до Осетії із зони бойових дій. Ніхто не має права засуджувати цих хлопців або звинувачувати їх у боягузтві. Слід розібратися в причинах того, що сталося і з'ясувати, яким чином було організовано їхню участь. Цим ми займемося найсерйознішим чином», — наголосив Кокойти.
 

Від участі в бойових діях на території України відмовилася й понад половина особового складу однієї з рот 18-ї мотострілецької дивізії (м. д. Гусєв, Совєтськ Калінінградської області) 11-го армійського корпусу Берегових військ Західного військового округу ЗС РФ, передові позиції якого перебувають районі м. Ізюм Харківської області України», – зазначається у повідомленні.


Керівництво Росії намагається застосовувати кримінальне переслідування до осіб, які відмовляються воювати проти України, але у випадку масових відмов змушене обмежуватись дисциплінарними стягненнями. Причиною є страх перед можливим розголосом реальних настроїв у військах та бунтів у військових частинах.


«Для показового публічного покарання було ухвалено рішення притягнути до кримінальної відповідальності 12 бійців краснодарської роти ОМОН «Пластун» Росгвардії, які відмовились їхати в Україну. Рота складається здебільшого з українців (кубанських козаків), що вказує також на можливий етнічний принцип під час вибору», - уточнює розвідка.


Як повідомляла УМ, російські солдати дедалі частіше здаються в полон і здають Україні військову техніку. Так, нещодавно російський солдат Міша здав танк ЗСУ і отримає $10 тис. винагороди.