Напад росії на Україну може спричинити голод на планеті—Барбара Вудвард

08:32, 30.03.2022
Напад росії на Україну може спричинити голод на планеті—Барбара Вудвард

Війна в Україні може спричинити світовий голод, оскільки Україна була головним експортером зерна для країн Близького Сходу та Північної Африки

Повномасштабна війна Росії проти України, що спричинила глобальну продовольчу кризу,  може призвести до швидкого поширення голоду в усьому світі. 


Як інформує Україна молода, про це заявила постійна представниця Великої Британії при ООН Барбара Вудвард на засіданні Радбезу ООН.


Вона наголосила, що "світові ціни на сировину зростали ще до вторгнення, на тлі відновлення національних економік від пандемії COVID-19"


"Зараз ми спостерігаємо стрімке зростання цін на енергоносії і глобальну відсутність продовольчої безпеки, що найсильніше б'є по найбільш уразливих верств населення", - зазначила Вудвард.


За її словами, сьогодні майже кожна країна-член ООН відчуває наслідки війни Росії проти України. Також світ опинився перед загрозою дестабілізації, викликаної голодом. У результаті існує ризик того, що без їжі залишаться всі діти світу, каже вона.


Ми постали перед загрозою спричиненої голодом дестабілізації й ризикуємо, що муситимемо позбавляти їжі голодних дітей, морити їх голодом. Апетит росії до війни забирає їжу зі столів світу", - сказала Вудвард.


За даними Human Rights Watch, російське вторгнення в Україну посилило продовольчу кризу на Близькому Сході та в Північній Африці. Зокрема, Ліван отримує 80% пшениці з України, Лівія імпортує понад 40% пшениці, Ємен - не менше 27%, Єгипет закуповує пшеницю, а також великі обсяги олії. Крім того, влада північно-західної Сирії забезпечує регіон пшеницею і борошном, закупленим через Туреччину, але остання також імпортує 90% пшениці з України.
 

Як повідомляла УМ, занепокоєння щодо продовольчої кризи у десятках країн, висловивгенеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш, оскільки Українавходить до п'ятірки найбільших світових експортерів с/г продукції та забезпечує продовольством понад 400 млн осіб без урахування свого населення.