Подоляк закликав Китай засудити дії росії

20:50, 19.03.2022
Подоляк закликав Китай засудити дії росії

Офіс президента закликав Китай стати у стрій із усіма цивілізованими країнами та засудити злодіяння Росії на території України

Китай повинен долучитися до усіх цивілізованих країн та засудити варварські дії Росії в Украні, а Європа і США повинні пояснити Пекіну економічні ризики протилежної позиції. 


Як інформує Україна молода, про це повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк  у Твітері.


"Китай може стати важливим елементом глобальної системи безпеки, якщо ухвалить правильне рішення – підтримати коаліцію цивілізованих країн і засудити варварство рф", - зазначив Подоляк.


За його словами, це шанс "сидіти за столом на рівних".


"Європейці та США мають чітко пояснити Пекіну різницю між $1,6 трлн і $150 млрд", - додав Подоляк.


У свою чергу влада Китаю виступає за те, щоб США і НАТО вели діалог з Росією як щодо ситуації в Україні, так і загалом за темою безпеки.


Про це заявив у суботу заступник глави МЗС КНР Ле Юйчен.


"США і НАТО слід налагодити діалог з Росією, щоб обговорити суть української кризи. Також це потрібно, щоб усунути побоювання щодо безпеки як Росії, так і України", - цитує дипломата Associated Press.


Розмірковуючи про роль НАТО після "холодної війни", заступник глави МЗС Китаю зазначив, що "замість припинити існування, НАТО продовжувала посилення, розширення". 


Міністр наголосив, що Альянс брав участь у конфліктах Югославії, Іраку, Сирії та Афганістану.


"Нескладно спрогнозувати наслідки руху за таким напрямом. Криза в Україні - це попередження саме про це", - додав він.


Говорячи про розширення НАТО і вплив цього на безпеку Росії, китайський дипломат наголосив, що "заганяти в кут велику країну, особливо ядерну державу, може призвести до жахливих наслідків".


Як повідомляла  УМ, 18 березня відбулися онлайн-переговори між президентом США Джо Байденом і лідером КНР Сі Цзіньпіном.За повідомленнями Білого дому, розмова тривала близько двох годин. Одне з головних питань перемовин стосувалося широкомасштабного вторгнення рф в Україну.


Після перемовин Джо Байдена і Сі Цзіньпіна речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що Білий дім зберігає занепокоєння, що КНР може надати певну підтримку росії на тлі її повномасштабного вторгнення в Україну.