Єрусалим може стати місцем переговорів з Путіним— Зеленський

18:21, 12.03.2022
Єрусалим може стати  місцем переговорів з Путіним— Зеленський

Зеленський вважає, що Ізраїль міг би бути тією країною, де можна провести перемовини України з Росією (Фото Офісу президента)

 

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Ізраїль може зіграти важливу роль як посередник і як країна для перемовин України з рф задля припинення війни.


Як інформує Україна молода, про це Зеленський заявив під час зустрічі із представниками іноземних ЗМІ у Києві.


«Ми розмовляли з Беннетом. Я і йому казав, що вважаю неправильним, неконструктивним зустрічатися в Україні, Росії та Білорусі. Це не ті точки, де ми зможемо знайти розуміння та зупинити війну. Я говорю не про технічні зустрічі, а про зустріч лідерів. Чи вважаю я, що Ізраїль може бути такою землею, особливо Єрусалим? Я вважаю, так», – заявив Зеленський.


За словами українського президента, він позитивно ставиться до посередництва прем'єр-міністра Ізраїлю Нафталі Беннета у врегулюванні питань миру між Україною та Росією.


«Щодо Ізраїлю та посередництва прем'єр-міністра Беннета. Ми, загалом, позитивно ставимося. Я особисто позитивно ставлюся до чийогось посередництва… Але я не називаю Беннета «кимось», бо вважаю, що він може зіграти важливу роль. Насамперед тому, що Ізраїль важлива країна. У ній багато історії та паралелей. У ній велика міграція євреїв з України, Росії… Я думаю, що історично – дуже непогано мати таке посередництво», – додав Зеленський.


Він зауважив, що в Ізраїлі нині проживає чимало вихідців з України, росії, білорусі, багато українськомовних і російськомовних людей. І вихідці з нашого регіону, за його словами, мають чималий вплив на уряд Ізраїлю. 


«Частина з них точно підтримує Україну, а частина, звісно, під впливом російськомовного телебачення чи з інших причин може підтримувати і росію»,- зазначив Зеленський.


Він також нагадав, що одна із засновників держави Ізраїль Голда Меїр народилась і виросла саме у Києві.


"Тому дуже непогано з історичної точки зору мати таке посередництво", - сказав Президент.


Водночас він вважає, що Ізраїль міг би бути і тією країною, де можна провести перемовини України з росією. Президент України висловив переконання, що Ізраїль однозначно має бути також серед держав-підписантів нового договору про гарантії безпеки України.


"Коли ми говоримо про гарантії безпеки для України і які країни мають там бути, то чи вважаю я, що серед таких країн має бути Ізраїль, - однозначно так", - сказав він.


Говорячи про перемовини Беннета з главою рф путіним, Зеленський сказав, що не може про це нічого сказати. "Про деталі переговорів повинен сказати пан Беннет сам, коли комунікуватиме зі своїм суспільством, тому що я не маю права цього робити", - зазначив Президент.


Прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет заявив, що його країна і надалі намагатиметься бути посередником між росією та Україною навіть у тому разі, якщо успіх здається малоймовірним.


Як відомо, 24 лютого президент росії володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.


В Україні запроваджено воєнний стан, оголошено загальну мобілізацію, країна дає гідний відсіч загарбникам.


Також Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.


Як повідомляла УМ, прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннета приїхав до Москви на перемовини з Путіним. Під час переговорів сторони обговорюють війну, яку розв’язала Росія проти України.