Зеленський закликає Захід не затягувати із наданням ЗСУ бойових літаків

13:57, 09.03.2022
Зеленський закликає Захід не затягувати із наданням ЗСУ бойових літаків

Польща готова надати ЗСУ бойові літаки Міг-29, на яких навчені воювати наші пілоти. (Фото з відкритих джерел)

Президент України Володимир Зеленський закликав країни Заходу не затягувати вирішення питання щодо надання Польщею бойових літаків і не перекладати відповідальність один на одного.

 

За його словами, Україна таке рішення ухвалила б за години, якби йшлося про допомогу друзям.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив у своєму відеозверненні у Шевченків день, 9 березня.

 

«14 днів! Повномасштабної жорстокої війни. Терору проти нашого народу. Руйнація міст, блокада цілих районів, постійне бомбардування... 14 днів! Відсутності життєво необхідного рішення. Не нашого рішення! Ми б ухвалили таке рішення за години, якщо було би треба допомогти нашим друзям", - наголосив Верховний Головнокомандувач.

 

І нагадав, що Україна з першого дня російського вторгнення повторює партнерам: якщо ви не закриєте небо, ви будете також відповідальні за катастрофу.

 

«Масштабну гуманітарну катастрофу. Росія використовує ракети, авіацію і гвинтокрили проти цивільних. Проти міст. Проти нашої інфраструктури. Це гуманітарний обовʼязоксвіту–реагувати. Але... Рішеннянемає», - констатувавЗеленський.

 

Він висловив вдячність Польщі за готовність надати Україні бойові літаки. Питання, за його словами, лише в логістиці.

 

«По суті, технічне питання. Його треба вирішувати! Негайно. Є офіційне рішення Польщі передати літаки на відповідну базу – американську базу. Ми також маємо підтвердження, що домовленість американської сторони з Польщею – досягнута. Але при цьому чуємо, що пропозиція Польщі нібито необгрунтована. І це кажуть у Вашингтоні… То ж коли буде рішення?

 

Послухайте: у нас війна! У нас немає часу на всі ці сигнали. Це ж не пінг-понг! Це про людські життя! Ми ще раз просимо: вирішуйте це швидше. Не перекидайте відповідальність, відправте нам літаки», - закликав глава держави західних партнерів.

 

На його переконання, українці вистояли й надихнули весь світ своєю рішучістю.

 

 

Говорячи про підступного ворога він заявив: «У них – тільки техніка. По максимуму. У нас – до техніки ще й наш народ. На висоті. У них – тільки накази. Наступати, вбивати, знущатися. А в нас – ще й реальне бажання мільйонів українців перемогти. Захиститися. Очистити свою державу...»

 

«І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі.

 

Сьогодні день народження Тараса Шевченка. Це наша давня мрія. Це його мрія – очистити землю. І вона жива! І цілком реальна», - нагадав президент актуальні донині слова Кобзаря.

 

Зеленський також у чергове закликав російських окупантів забиратися додому, якщо вони хочуть жити.

 

А ще – звернувся до ймовірних зрадників у політикумі, які «знову шукають ниточки в Росію, а деякі інші – знов працюють на розкол, усупереч єдності».

 

«Хочу сказати одне й тільки один раз: бачу, що ви робите. Якщо я почую ще один сигнал, відповідь буде швидкою. Як і належить у воєнний час», - попередив Верховний Головнокомандувач.

 

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Президент України Володимир Зеленський звернувся до народів світу і висловив переконання, що у провідних столицях світу людяність повинна перемогти страх та вигоди, і тоді українське небо буде безпечне, а міста – розблоковані.