Від Шуші до Ірпеня: азербайджанці відстоюють незалежність українців

07:22, 19.02.2022
Від Шуші до Ірпеня: азербайджанці відстоюють незалежність українців

На презентації виставки в Ірпінському музеї. (Фото автора)

Днями  в історико-краєзнавчому музеї міста Ірпеня на Київщині відкрилася виставка «Шуша – культурна столиця Азербайджану».

 

Це не випадково.  Бо 6 лютого виповнилося 30 років з дня встановлення дипломатичних відносин між Україною і Азербайджаном . А Ірпінь вже має традиції українсько-азербайджанської дружби.

 

Юнаки-азербайджанці служили в розташованій поблизу Ірпеня військовій частині ще в радянські часи. Зачаровані красою українок, одружилися й залишилися жити в Україні. Нині в місті діє відділення Конгресу азербайджанців України. Його зусиллями в Ірпені облаштовано Парк Дружби імені академіка Заріфи Алієвої.

 

Відкриття виставки в музеї провела радниця Ірпінського міського голови з питань міжнародної співпраці Оксана Сулима.

     

На виставці в музеї експонуються фото азербайджанського містечка Шуша, яке зараз відроджується після тридцяти років окупації Вірменією. Ці  знімки надало азербайджанське громадське об’єднання «Молоді реформатори». Ірпінська молодіжна громадська рада підписала з ним меморандум про співпрацю.

 

Також представлено з фондів музею чотири ірпінські пейзажі азербайджанського митця, учасника міжнародних пленерів «Намальований Ірпінь»  Аскера Джавадова. Художник зазначає, що для нього Україна розпочалася з Ірпеня.

 

Прапор Азербайджану поєднує експонати в єдину виставку.

    

На відкриття експозиції прибули лідер «Молодих реформаторів» Фарид Шахбазли, голова Ірпінського осередку Конгресу азербайджанців України Намік Кулієв, представники міської влади, працівники культури та ірпінська молодь.

      

На презентації виставки мова йшла про складність історичного розвитку та подібність доль України та Азербайджану, про прагнення наших націй у відновлення справедливості та територіальної цілісності своїх держав, про патріотизм і згуртованість українців у боротьбі з російською агресією, про толерантність мультикультурності Азербайджану та про роль молоді у творенні майбутнього.

    

До речі, на постійно діючій виставці Ірпінського історико-краєзнавчого музею «Герої нашого часу» є і матеріал про азербайджанця Ільгара Багірова. Він фаховий військовий. Після звільнення з армії викладав в Ірпінському економічному коледжі.

 

У 2014 році капітан Ільгар Багіров у складі Збройних Сил України воював проти російської агресії на Донбасі. Багіров розумів, що захищаючи Україну, він захищає і рідний Азербайджан. Якщо Москва загарбає Україну, то потім буде відновлювати свою владу і в інших колишніх республіках СРСР.

 

Ільгар Багіров  був умілим воїном. Якось він сів у танк і влучним вогнем примусив окупантів тікати. 1 вересня 2014 року, коли Багіров був у розвідці, на нього несподівано навалилося кілька ворогів. Щоб не потрапити в полон, капітан Багіров підірвав себе і ворогів гранатою.

     

Учасники презентації відвідали Алею Героїв АТО, що  вшановує пам'ять ірпінців, які віддали життя, відбиваючи напад московських загарбників, а також ірпінське кладовище, де поклали квіти на могилу капітана ЗСУ Ільгара Багірова.

     

Депутат Ірпінської міськради Антон Головенко, який у складі делегації України побував у Баку, зазначає:

 

«Найбільше мене вразило, що саме молодь 2000-2001  років  народження визволяла окуповані території Карабаху. Вони фізично там ніколи раніше не були. Вони народилися вже після того, як їхню територію окупували. Це говорить про сильну молодіжну політику, про сильне патріотичне виховання. У цьому плані, я вважаю, нам потрібно дещо в них узяти для себе, можливо, повчитися (не побоюся цього слова) і теж виховувати нашу молодь патріотично».

 

Анатолій Зборовський, директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею