В Україні запроваджується єдина електронна картка для пацієнта – МОЗ

12:26, 18.02.2022
В Україні запроваджується єдина електронна картка для пацієнта – МОЗ

Заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич розповіла про нововведення від МОЗу.

Запровадити електронні картки для пацієнтів, в яких буде зібрана вся медична інформація про нього планують у Міністерстві охорони здоров’я України.

 

Власником медичної інформації про себе є пацієнт, незалежно від того, лікується він в комунальному чи в приватному закладі.

 

Як інформує УМ, про це повідомила під час брифінгу 18 лютого заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич.

 

"В перспективі це звільнить медичні заклади від паперових картотек, а пацієнтів – від колекції медичних виписок дома", – каже вона.

 

Тепер заклади охорони здоров’я, незалежно від форми власності, вестимуть базові медичні записи в Електронній системі охорони здоров’я.

 

"ЕСОЗ – велика двокомпонентна система, яка містить медичні дані, що раніше зберігалися у паперовій формі. Система об’єднує 34 млн пацієнтів та 5,5 тис. закладів охорони здоров’я", – говорить Марія Карчевич.

 

Наразі до програми долучилися комунальні медичні заклади, до ЕСОЗ вже внесли до 700 млн медичних записів.

 

Приватні клініки також зобов’язані вносити дані про пацієнта в єдину базу.

 

Таким чином, вся медична інформація про пацієнта буде зберігатися в електронній медичній картці, доступ до якої буде мати, як пацієнт, так і лікарі різних закладів.

 

"Усі медзаклади працюватимуть у рівних умовах, без монополії на інформацію про пацієнта. Держава бере на себе відповідальність за збереження медичної інформації в одному місці", – говорить заступниця міністра.

 

Як повідомляла УМ, черговий успіх черкаських лікарів: в обласному кардіоцентрі провели ще одну трансплантацію серця.