Блінкен застеріг Путіна від визнання ОРДЛО

17:10, 16.02.2022
Блінкен застеріг Путіна від визнання ОРДЛО

Держсекретар Ентоні Блінкен попередив Росію, що визнання ЛНР та ДНР несе негативні наслідки

Визнання  Росією незалежності "ДНР" і "ЛНР" стане грубим порушенням міжнародного права.


Як інформує Україна молода, таку заяву зробив держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє Reuters,  та попередив про "швидку та тверду відповідь" США та партнерів.


Сполучені Штати вважають, що реалізація ідеї визнання Росією «незалежності» об’єднань бойовиків «Л/ДНР» буде рівносильною відмові Москви від своїх зобов'язань у рамках Мінських домовленостей.


«Держдума заявила про плани направити звернення президенту Путіну про визнання так званих Донецької та Луганської народних республік «незалежними». Для ясності: схвалення в Кремлі цього звернення буде рівносильним повній відмові російського керівництва від своїх зобов'язань у рамках Мінських домовленостей», – йдеться у його заяві, розповсюдженій Держдепом. 


На думку Блінкена, втілення в життя цієї резолюції ще більше підірве суверенітет і територіальну цілісність України, а також стане грубим порушенням міжнародного права та поставить під питання заявлену Росією відданість продовжувати дипломатію для досягнення мирного врегулювання цієї кризи.


«Ухвалення цієї постанови потребуватиме швидкої та рішучої відповіді з боку Сполучених Штатів у повній координації з нашими союзниками та партнерами», – додав Блінкен.


15 лютого Держдума визнала «ДНР» та «ЛНР». В українському МЗС нагадали, що визнання «Л/ДНР» не матиме жодних правових наслідків.


Через рішення Держдуми Україна звернулась із закликом до ОБСЄ з ініціативою терміново скликати позачергові консультації ТКГ. 
 

Як повідомляла УМ, президент Росії отримав від  Держдуми РФ звернення про визнання незалежності самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» президент Росії, однак згоден з тим,  що таке визнання суперечить Мінським угодам.Тому із затвердженням вирішив зачекати.