Лех Валенса готовий їхати «захищати Київ»

13:12, 14.02.2022
Лех Валенса готовий їхати «захищати Київ»

Лех Валенса готовий негайно виїхати до Києва з метою солідарного захисту. (Фото: Lech Wałęsa)

Експрезидент Польщі Лех Валенса заявив про свою готовність захищати Україну перед обличчям російської загрози.

 

Як інформує УМ, про це Лех Валенса написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

«Повідомляю про готовність негайно виїхати до Києва з метою солідарного захисту», – написав Лех Валенса.

 

І додав, при цьому, що вже зробив перші кроки на цьому шляху: зокрема, повідомив про свою готовність послу України в Польщі.

 

Варто додати, що кілька днів тому, в одному інтерв'ю президент Польщі 1990-1995 років Лех Валенса заявив, що весь світ має запобігти новому вторгненну РФ в Україну й у разі нападу президента Росії Володимира Путіна на Київ - атакувати Москву.
 
На його думку, "цього разу Путін зайшов занадто далеко".
 

Зауважимо, що останнім часом низка західних країн запропонувала своїм дипломатам в Україні, зокрема другорядному персоналу, залишити країну з міркувань безпеки на тлі можливих загроз, пов’язаних із концентрацією російських військ на кордоні з Україною.

 

З осені минулого року у ЗМІ почали з’являтися повідомлення з посиланням на дані розвідки про концентрацію російських військ на кордоні з Україною. США й інші країни Заходу припустили, що Москва готує військове вторгнення і почали надавати військову допомогу Україні.

 

Кремль ці заяви відкинув і зажадав від США і НАТО «гарантій безпеки», зокрема, не розширювати Альянс на схід. Представники Заходу заявляли, що на поступки в принципових питаннях не підуть.

 

Як повідомляла УМ, Польща готується до найгіршого сценарію і очікує на своєму кордоні хвилю українських біженців у разі вторгнення Росії в Україну і початку повномасштабної війни.

 

Їх кількість може скласти близько мільйона. Тож польська влада вже веде підготовку переходів для потенційних біженців, забезпечення їх медичним обслуговуванням, проживанням та харчуванням.