У Харкові невідомі облили фарбою пам'ятник воїнам УПА

10:58, 12.02.2022
У Харкові невідомі  облили фарбою пам'ятник воїнам УПА

У Харкові невідомі вчинили акт вандалізму, обливши червоною фарбою пам’ятник воїнам УПА (facebook.com/openkharkiv)

У Молодіжному парку Харкова невідомі особи  осквернили пам'ятник Українській повстанській армії, обливши його фарбою.


Як інформує Україна молода, про це повідомляє поліція Харківщини.


На інцидент одразу відреагували місцеві патріоти, назвавши зчинене "українофобською акцією". Пізніше у Національній поліції повідомили, що за фактом вандалізму розпочали розслідування.


Поліцейським про цю подію повідомив ще об 11 годині ранку 45-річний чоловік. Туди направили слідчих, які дослідили пам'ятну плиту з червоною фарбою.


Наразі ще жодних проваджень не відкривали. Проте правоохоронці вже зареєстрували подію в Єдиному обліку заяв.


Про вандалізм повідомили  у фейсбук-спільноті «Укранський Харків»,  де й оприлюднили фото. Там акцентували на тому, що це трапилося напередодні приїзду в місто глави держави.


«Українофобську акцію здійснено з метою принизити українські силові структури та продемонструвати приналежність Харкова до "руского міра"»,- написали автори допису.


Щоб підтвердити свої судження,  навели кілька аргументів. Зокрема, акцентували на близькості місця інциденту до відділку поліції.


Подібний інцидент  стався з пам'ятником Степана Бандери у Львові, винних таки знайшли. Слідчі повідомили зловмисникам про підозри в кримінальному провадженні. 


Ці люди були обвинувачені за статтею про осквернення пам'ятника, спорудженого в пам'ять особи, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. 


За такі дії можливе покарання від 4 до 5 років умовного ув'язнення чи навіть від 4 до 7 років за ґратами.

 


Як повідомляла УМ, у Харкові відновили пам’ятний Знак воїнам УПА, яки пережив сотню нападів проросійських вандалів. Чималу гранітну брилу колись придбали на Житомирщині коштом меценатів та громадських організацій з різних міст країни.