СБУ запобігла теракту у Києві

11:47, 10.02.2022
СБУ запобігла теракту у Києві

Зловмисник також був причетний до організації несанкціонованих “мітингів” поблизу зарубіжних дипломатичних представництв. (Фото:сайт СБУ)

У ході спецоперації викрито ворожого агента, який готував вчинення теракту у Києві. Ним виявився місцевий житель, завербований представниками однієї з білоруських держструктур.

 

Як інформує УМ, про це 10 лютого повідомили на сайті СБУ.

 

Правоохоронці затримали зловмисника на спробі підпалу автомобіля біля будівлі однієї зі столичних громадських організацій.

 

Під час слідчо-оперативних дій СБУ встановила, що він займався також залякуванням представників ЗМІ та іноземних громадян. Для цього наносив написи з погрозами та провокаціями біля їх помешкань на території Києва та здійснював повідомлення про псевдомінування.

 

Українська спецслужба також викрила, що зловмисник причетний до організації несанкціонованих “мітингів” поблизу зарубіжних дипломатичних представництв. Учасники цих заходів використовували деструктивну агітацію.

 

За попередніми даними, дії ворожого агента були спрямовані на розхитування внутрішньо-політичної обстановки в Україні та дискредитацію нашої держави перед країнами ЄС та громадянами Республіки Білорусь.

 

Крім того, зловмисник збирав дані про українських військовослужбовців з прикордонних районів.

 

За даними слідства, його завербували через одну з анонімних груп месенджера «Telegram». Для зв’язку з «кураторами» використовував заборонені російські електронні поштові сервіси.

 

За проведення підривної діяльності він із-за кордону одержував гроші на свою банківську картку.

 

Встановлено, що для вчинення теракту зловмисник придбав транспортний засіб, легкозаймисті матеріали та піротехніку.

 

Наразі зловмисника затримано згідно зі ст. 208 КПК України та повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Вирішується питання щодо обрання судом міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

 

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ, триває досудове розслідування для кваліфікації всіх протиправних дій зловмисника. Провадження відкрито за двома статтями Кримінального кодексу України:

 

ст. 111 (державна зрада),

ст. 258 (терористичний акт).

 

Заходи із викриття правопорушень проводили співробітники кіберпідрозділу СБУ спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Святошинської окружної прокуратури м. Києва.

 

Як повідомляла УМ, контррозвідники Служби безпеки України викрили мешканця Харкова, якого завербували спецслужби РФ та вимагали виконувати «розвідзавдання». Встановлено, що залучення харків’янина до конфіденційного співробітництва здійснювалось під час його виїзду в Росію на заробітки. При цьому представники іноземної спецслужби застосовували погрози та психологічний тиск. Відомості, що могли завдати шкоди держбезпеці України, зловмисник передати не встиг.