Революція Гідності: розслідування про постачання гранат з РФ завершене

15:10, 09.02.2022
Революція Гідності: розслідування про постачання гранат з  РФ завершене

Під час Революції Гідності в руках Беркута були російські гранати

ДБР завершило досудове розслідування щодо експосадовців МВС, які у 2014 році незаконно ввозили з РФ до України гранати для розгону активістів на Майдані. Окрім цього встановлено, що під час їх розмитнення, розтрачено понад 1 млн бюджетних коштів 


Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресцентр ДБР.


«За результатами здійснення спеціального досудового розслідування, слідчі ДБР повідомили про зміну раніше оголошеної підозри колишнім міністру внутрішніх справ України, його заступнику та начальнику Департаменту матеріального забезпечення МВС», - ідеться в повідомленні. 


У січні 2014 року ексміністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, його заступник Віктор Ратушняк і начальник Департаменту матеріального забезпечення МВС України незаконно постачали з РФ ручні газові гранати "Дрейф-2", світло-шумові гранати "Заря-2", "Факел-С", "Пламя-М" і ручні димові гранати.


Спецзасоби не пройшли експертизи щодо можливості та порядку їх застосування до людей, але "Беркут" використав їх проти мітингувальників під час Революції Гідності.


Крім того, колишні посадовці розтратили 1 млн грн з держбюджету під час розмитнення гранат.


Екскерівництво МВС підозрюють у перевищенні влади за попередньою змовою групою осіб і розтраті бюджетних коштів у особливо великих розмірах (ч. 2, 3 статті 28, ч. 3 ст. 365 ( в редакції Закону № 3207-VI від 07.04.2011), ч. ч. 3, 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України). 


Також ексначальника Департаменту матеріального забезпечення МВС підозрюють у пособництві незаконному перешкоджанню проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій під час Революції Гідності ( ч. 5 статті 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340 КК України).


Це виразилось у застосуванні правоохоронцями гранат до протестувальників і перевищенні службових повноважень, унаслідок чого мітингувальники зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.
 

Підозрюваним заочно обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.


Сторону захисту повідомили про завершення досудового розслідування та надали доступ до його матеріалів для ознайомлення. Після завершення ознайомлення - обвинувальний акт буде направлено до суду.


Як повідомляла УМ, у вчинені службових злочинів під час Революції Гідності Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому слідчому, прокурору та чинному судді одного з райсудів Києва.