Зеленський погодився зустрітися з Путіним у Туреччині – Ердоган

13:00, 04.02.2022
Зеленський погодився зустрітися з Путіним у Туреччині – Ердоган

Туреччина готова виступити посередником у російсько-українських перемовинах. (Фото: Anadolu)

Президент України Володимир Зеленський погодився зустрітись із президентом Росії Володимиром Путіним у Туреччині заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

 

Як інформує УМ, про це 4 лютого повідомило турецьке видання Anadolu.

 

«Зараз ми визначимося з датою. Ми хочемо провести цю зустріч, щоб зібрати разом Путіна і Зеленського на високому рівні. Наша домовленість із паном Зеленським саме в цьому напрямі. Я вірю, що це дасть можливість новому формату. Надія на це виникла в мене під час зустрічі із Зеленським [у Києві 3 лютого]», — заявив Ердоган.

 

І додав: "Зеленський сказав мені: "Щойно ви зателефонуєте, я вже наступного дня чи через день приїду туди, куди ви скажете". Сподіваюся, що зустріч Зеленського й Путіна відбудеться і стане шансом для всього регіону".

 

Російська сторона поки цю ініціативу не прокоментувала. Перед цим міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що Україна готова перенести засідання ТКГ щодо Донбасу до Стамбулу.

 

4 січня речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Путін готовий зустрітися із Зеленським. Де саме — не уточнюється, але є умова — Путіну треба розуміти, що буде в результаті зустрічі.

 

У листопаді 2021 року Ердоган заявив, що готовий бути посередником у перемовинах між Україною та Росією: у Києві привітали це рішення, у Москві відкинули. У грудні Ердоган знову заявив, що Туреччина готова організувати діалог Зеленського і Путіна, щоб запобігти ескалації в регіоні. У січні 2022 року Ердоган запросив до Туреччини Зеленського та Путіна, щоб вони обговорили «розбіжності».

 

Як повідомляла УМ, 3 лютого в Маріїнському палаці в Києві відбулося урочисте підписання угод між Україною і Туреччиною  за участі Володимира Зеленського і Реджепа Таїпа Ердогана.