МОЗ дозволило застосування препарату «Молнупіравір» при COVID-19

15:54, 26.01.2022
МОЗ дозволило застосування препарату «Молнупіравір» при COVID-19

Віктор Ляшко підписав наказ про екстрене застосування «Молнупіравіру» при коронавірусній хворобі

В Україні зареєстровано препарат «Молнупіравір» для екстреного застосування при лікуванні хворих на коронавірус.


Як інформує Україна молода, про це  повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко при підписанні відповідного наказу 26 січня і розраховує на 300 000 курсів препарату.

 

За даними МОЗ, препарат застосовують передусім для хворих із груп ризику, щоб убезпечити хворих від середнього та важкого перебігу захворювання.

 

«У світі ці ліки використовують для пацієнтів, які мають хоч один фактор ризику: надмірну вагу, вік понад 60 років, цукровий діабет або хвороби серця. Після надходження «Молнупіравір» розподілять та розвезуть до закладів, які надають первинну медичну допомогу», – повідомив Ляшко.

 

Як уточнюють у міністерстві, «Молнупіравір» – це препарат прямої дії, що блокує фермент, необхідний вірусу для відтворення генетичного коду. Таким чином ліки запобігають розмноженню вірусу та знижують ризик важких симптомів. Препарат має форму пігулок і не потребує особливих умов зберігання.

 

За заявами Ляшка і його першого заступника Олександра Комаріди, торік Україна законтрактувала 300 тисяч курсів «Молнупіравіру».

 

Молнупіравір» виробляє американська компанія Merck & Co. Серед пацієнтів, які приймали препарат, лише 7,3% були госпіталізовані впродовж 30 днів після діагностування, заявляв виробник. За його даними, під час лікування не було зафіксовано жодної смерті від коронавірусу, порівняно з вісьмома випадками серед тих, хто приймав плацебо.

 

Франція наприкінці минулого року відмовилася від контракту на постачання «Молнупіравір», оскільки останні результати випробувань нібито показали низьку ефективність препарату.

 

24 листопада Кабмін додав препарати «Молнупіравір» та «Ритонавір» до переліку медикаментів, які застосовуються для лікування COVID-19. 

 

Як повідомляла УМ, в Україні найближчим часом може бути близько 60 тисяч хворих на новий штам коронавірусу на добу. А за лютий перехворіти на «Омінрон» може 1 мільйон українців.