Гарантії безпеки: позиція України врахована у відповіді США на ультиматум Росії

12:58, 26.01.2022
Гарантії безпеки: позиція України врахована у відповіді США на ультиматум Росії

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. (facebook.com/UkraineMFA)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не має жодних заперечень щодо письмових пропозицій, які Сполучені Штати мають намір направити Росії вже цього тижня.

 

Йдеться про відповідь Кремлю на ультимативні вимоги щодо «гарантій безпеки» в рамках переговорів щодо деескалації безпекової ситуації.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Кулеба повідомив під час онлайн-брифінгу в середу.

 

"Наша позиція врахована, і пропозиції, які Сполучені Штати направлять Росії в частині Україні не викликають наших заперечень", - сказав міністр.

 

За його словами, Україна продовжує тісну координацію з союзниками та партнерами і в контексті консолідованої протидії російській агресії, і у світлі підготовки відповідей США та НАТО на російські ультиматуми.

 

"Ми чудово знаємо, що наші партнери скажуть РФ, усе це нам відомо і з нами скоординовано", - наголосив Кулеба.

 

І зазначив, що минулої п'ятниці провів телефонну розмову з державним секретарем США після його зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

 

"Ентоні Блінкен зазначив, що Вашингтон буде готовий надати письмову відповідь Москві цього тижня, після чого не виключає чергового контакту з російською стороною для продовження обговорення", - розповів глава МЗС.

 

Нагадаємо, що США цього тижня дадуть письмову відповідь Росії на вимогу так званих "безпекових гарантій", які включають вимогу неприйняття України до НАТО.

 

США розраховують на подальші контакти з Москвою після того, як вона ознайомиться з відповіддю Вашингтону.

 

Окрему відповідь на так звані "безпекові вимоги" планує направити і НАТО. Генсек Єнс Столтенберг заявив, що  в Альянсі підтвердять неготовність поступатися Росії щодо ключових принципів, таких як право кожної держави у Європі обирати свій власний шлях чи безпекові домовленості, частиною яких вона хоче бути.

 

Як повідомляла "УМ", Верховна Рада звернулася до  міжнародних організацій та парламентів іноземних держав із закликом визначити конкретні часові рамки вступу України до НАТО.