Канада евакуює з України сім'ї дипломатів

19:25, 25.01.2022
Канада евакуює з України сім'ї дипломатів

Канада розпочала евакуацію дипломатів та членів їх сімей

Влада Канади розпочала евакуацію членів сімей дипломатів із Києва через зростання загрози нового вторгнення з боку РФ та закликала своїх громадян покинути територію України й уникати поїздок в Україну.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчить заява уряду Канади. 

 

У заяві йдеться, що уряд вирішив тимчасово вивезти дітей співробітників посольства, якщо їм ще не виповнилося 18 років, а також членів сімей, які їх супроводжують. 

 

Таке рішення пояснюють нарощуванням російської армії на кордонах з Україною та «дестабілізаційною діяльністю» в нашій країні. «Безпека канадців, нашого персоналу та їхніх сімей у наших представництвах за кордоном є нашим головним пріоритетом», — йдеться в повідомленні.

 

У заяві також додали, що МЗС Канади та її посольство в Україні будуть й надалі «уважно стежити за ситуацією».

 

Напередодні на сайті уряду Канади опублікували рекомендації своїм громадянам на тлі можливого російського вторгнення в Україну. Зокрема, радять уникати необов’язкових поїздок в Україну. 

 

«Якщо ви перебуваєте в Україні — ви повинні оцінити, чи є ваша присутність обов’язковою», — йдеться в повідомленні.

 

Також в уряді Канади закликають своїх громадян уникати будь-яких поїздок в анексований Росією Крим та на окуповані території Донецької та Луганської областей.

 

Напередодні в МЗС України повідомили що 4 країни заявили про виїзд сімей своїх дипломатів з України — США, Велика Британія,  Австралія та Німеччина. 

 

У Держдепі США пояснили таке рішення «особливою пересторогою через постійні зусилля Росії з дестабілізації країни та підриву безпеки громадян». У Великій Британії заявили, що відкликають співробітників посольства, бо російське вторгнення може статися «будь-якої миті».

 

МЗС Норвегії заявило, що ситуація в Україні "може зміниться у найкоротші терміни". Саме тому відомство радить не їхати в нашу країну, а тим норвежцям, які вже тут перебувають, уважно стежити за подіями та розглянути можливість повернення на батьківщину.

 

Французьке міністерство закордонних справ також закликає своїх громадян не їхати в Україну без особливої потреби. Зокрема у відомстві кажуть, що не варто відвідувати області, які межують з Росією.

 

Японія також звернулася до своїх громадян із закликом покинути країну, поки комерційні літаки перебувають в експлуатації.

 

В Ізраїлі обговорюють можливу евакуацію євреїв . До цього вдадуться у разі нападу Росії. 

 

Водночас у МЗС України повідомили, що решта 125 держав, які мають консульства в Україні, а також Європейський Союз, ОБСЄ, Рада Європи, ООН, НАТО та представництва інших міжнародних і регіональних організацій планів про вивезення дипломатів наразі не мають через «відсутність достатніх причин для такого кроку».

 

Як повідомляла УМ, частину співробітників посольства в Україні та членів їх сімей Велика Британія відкликає у відповідь на "зростаючу загрозу" з боку Росії.