У чому різниця: остеопатія та мануальна терапія

14:36, 24.01.2022
У чому різниця: остеопатія та мануальна терапія

У відділеннях «Актив Центру», розташованих у різних районах Києва, ви можете отримати записатися на сеанси до досвідчених фахівців.

Чим відрізняється остеопат від мануального терапевта? І той, і інший фахівці лікують захворювання руками. Однак типи впливу та підходи «мануальників» та остеопатів суттєво різняться.

 

Обидва ці напрямки довгий час вважалися альтернативними. Однак згодом алопатична медицина була змушена визнати ефективність цих підходів, і тепер остеопати та мануальні терапевти є, так би мовити, офіційними ескулапами.

 

У відділеннях «Актив Центру», розташованих у різних районах Києва, ви можете отримати професійні консультації та записатися на сеанси до досвідчених фахівців.

 

Якими проблемами займається мануальний терапевт?

 

Цей спеціаліст опрацьовує переважно кістки та суглоби. Для багатьох це просто костоправ. Хоча його реальні можливості, звичайно, ширші.

 

Зазвичай це лікар, який має базову медичну освіту за спеціалізацією травматологія або неврологія та отримав додаткову кваліфікацію з мануальної терапії. Лікар впливає на джерело болю шляхом усунення тієї причини, що її викликає.

 

Які захворювання є приводом для візиту до цього лікаря?

 

вивихи суглобів;

розтягування м'язів;

біль у спині, шиї, голові;

патології суглобів артрити, артрози;

обмеження рухливості суглобів;

відновлювальний період після переломів;

зміщення міжхребцевих дисків.

 

Мануальний терапевт може ефективно вирішувати локальні проблеми в певній частині тіла людини.

 

Що лікує остеопат?

 

Принцип остеопатії полягає у підході до людини як до цілісної системи зі складними внутрішніми взаємозв'язками.

 

Для лікаря-остеопату поява окремих вогнищ болю чи патологічних станів є ознакою проблеми, причина якої полягає у функціональному дисбалансі систем організму. Лікування можливе через активізацію внутрішніх резервів організму.

 

Шляхом впливу на глибокі тканини, фасції, м'язові та неврологічні мережі організму остеопат усуває застої, стимулює кровообіг та процеси самовідновлення.

 

На сеансах остеопат застосовує більш щадні форми впливу і часто виходить за межі зони, яка самому пацієнту є проблемною.

 

 

У чому різниця методів лікування?

 

Чіткий діагноз – конкретні прийоми лікування – ротація, тракція, постізометрія. Мануальний терапевт працює з конкретним дефектом хребта, утиском судин та нервів. Тому професіонал після попередньої консультації, швидше за все, відправить пацієнта на МРТ, щоб буквально бачити проблему.

 

Але якщо мають місце давні органічні зміни на кшталт фіброзів, склерозів, деформацій кісткової тканини, то жорстка дія може спровокувати руйнівні процеси. У цьому випадку краще підходять методи структурної остеопатії для кісткової системи, вісцеральних методик. для лікування внутрішніх органів, краніосакральних – для усунення головного болю та ЛОР-проблем.

 

При яких симптомах та захворюваннях вдаються до подібної терапії?

 

Остеопатичні методи лікування припускають комплексне оздоровлення людини, тому спектр вирішуваних проблем дуже широкий. Серед них:

 

захворювання внутрішніх органів;

патології суглобів та хребта;

відхилення в роботі органів чуття;

неврологічні хвороби;

патології репродуктивної системи, сексуальні дисфункції;

наслідки операцій та травм.

 

Ви можете записатися на консультацію до лікаря-остеопату за телефонами, вказаними на сайті «Актив Центру». Прийом здійснюється у Києві, на Оболоні та в Дніпровському районі.