Прага готова надати Україні зброю та боєприпаси

13:40, 20.01.2022
Прага готова надати Україні зброю та боєприпаси

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що Прага на боці України й готова надати зброю (Фото: Hospodarske noviny)

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила про готовність допомогти Україні на тлі зосередження російських військ уздовж кордону. Уряд готовий надати або продати зброю та боєприпаси. 


Як інформує Україна молода, про це повідомляє чеська газета Hospodarske noviny. 


Вона уточнила, що в урядовій коаліції, яка складається з п’яти партій, є консенсус.


«Я не можу говорити від імені інших міністрів, але я багато консультуюся з міністром закордонних справ Яном Ліпавським, і наші погляди на допомогу Україні збігаються»,- заявила Чернохова.


Разом з тим, за її словами, Київ має окреслити перелік необхідного йому озброєння та обладнання.


Однак, міністр зазначила, що подальше постачання зброї в Україну, Празі необхідно буде узгодити з країнами Вишеградської четвірки (Польща, Словаччина, Угорщина) або з Німеччиною, Австрією або країнами Балтії.


«Чехія історично, політично та союзницьки - на боці України. Якщо Україні буде потрібно, ми спробуємо допомогти»,- резюмувала Чернохова.


Як повідомляла УМ, міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив, що країна готова передати Україні ще більше зброї.


Додамо, напередодні до України прибула партія міжнародної технічної допомоги від Британії. Було надано легке протитанкове озброєння.


Крім того, Державний департамент США дав дозвіл трьом союзникам по НАТО, країнам Балтіївідправити в Україну зброю американського виробництва.