Школи Харкова і Вінниці – «заміновані»

12:42, 20.01.2022
Школи Харкова і Вінниці – «заміновані»

"Замінована" гімназія №17 у Вінниці. (Фото: "Вінниця Info")

У Вінниці та Харкові в четвер, 20 січня,поліція перевіряє  повідомлення про «мінування» шкіл.

 

Як інформує УМ, про це 20 січня повідомили на сайті 057 з посиланням на поліцію Харківщини.

 

Вранці 20 січня на електронну пошту силовиків надійшло повідомлення про "мінування" у всіх школах Харкова.

 

Слідчо-оперативні групи, вибухотехніки та кінологи перевіряють школи на наявність вибухових пристроїв та вибухонебезпечних речовин.

 

Інформацію про те, чи проводилася евакуація у школах Харкова у прес-службі поліції обіцяли надати журналістам після того, як будуть результати перевірки навчальних закладів.

 

Також у Вінниці поліцейські, вибухотехніки та рятувальники перевіряють споруди всіх навчальних закладів міста на наявність вибухонебезпечних предметів. Дітей із навчальних закладів евакуювали подалі від будівель. Батькам учнів початкової школи у чатах написали, що навчання у четвер вже не буде.

 

Повідомлення про "замінування" всіх навчальних закладів міста Вінниці надійшло на електронну пошту поліції приблизно о 10:30.

 

Раніше СБУ повідомляла, що останнім часом відбувається штучне зростання кількості повідомлень про псевдомінування об'єктів соціальної інфраструктури і це інструмент гібридної агресії, яку Російська Федерація веде проти України.

 

Нагадаємо, що упродовж 2021 року українські правоохоронці зафіксували понад 1100 помилкових анонімних повідомлень про мінування, було встановлено понад 300 "мінерів". СБУ нагадує, що всіх їх чекає кримінальна відповідальність. З початку цього року силовики зафіксували 184 помилкових повідомлення про приготування терористичного акту. У 2021-2022 роках жодне з повідомлень про мінування не підтвердилося, проте правоохоронці зобов'язані перевіряти кожне повідомлення.

 

Чому це важливо: Неправдиві повідомлення про мінування створюють незручності для тисяч жителів міст та призводять до значних витрат бюджетних коштів, оскільки поліція не може ігнорувати дзвінок про "мінування" і щоразу проводить перевірки.

 

На об’єкт замінування виїжджають слідчо-оперативні групи, група спеціалістів-вибухотехніків та кінологів зі службовими собаками, також часто залучаються працівники патрульної поліції (1-2 екіпажі), пожежно-рятувальна служба ДСНС (1-2 екіпажі) та бригада "швидкої".

 

Перевірка зазвичай триває 3-4 години. На цей час роботу об’єкта замінування зупиняють, а людей з його території евакуюють.

 

Довідково: ч. 1 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) карається позбавленням волі від 2 до 6 років, а за повторний такий дзвінок може бути засуджено на термін від 4 до 8 років;

 

за ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) у разі загрози вчинення вибухів та інших дій, які будуть створювати небезпеку для життя та здоров’я людей або настання інших тяжких наслідків, карається позбавленням волі на строк від  5 до 10 років з конфіскацією майна, за повторну таку дію – від 7 до 12 років з конфіскацією майна".

 

Як повідомляла УМ, в Києві на кол-центр Служби безпеки України надійшло повідомлення про замінування 46 шкіл, правоохоронці проводять перевірку інформації.