В Україні знову спалах коронавірусу з епіцентром в західних областях – Ляшко

10:42, 20.01.2022
В Україні знову спалах коронавірусу з епіцентром в західних областях – Ляшко

В Україні знову пік захворюваності на "корону".

Черговий спалах коронавірусу розпочався в Україні. В епіцентрі – західні області. Найбільш ускладнена ситуація на Івано-Франківщині.

 

Як інформує УМ, про це 20 січня оголосив під час брифінгу міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

 

Негативна динаміка також вже спостерігається у Чернівецькій, Львівській та Тернопільській областях.

 

Якщо наприкінці грудня та на початку січня у країні за тиждень було 30 тисяч нових хворих, то цього тижня — за два дні (18 та 19 січня). Крім цього, станом на 20 січня зайнятість ліжок з киснем по Україні — 24%. Тобто 3 з 4 ліжок з киснем є вільними і готові приймати пацієнтів. Найбільша завантаженість ліжок з киснем в Івано-Франківській області — 45%.

 

Міністерство охорони здоровʼя вже направило державній комісії з надзвичайних ситуацій подання щодо запровадження «червоної» зони в Івано-Франківській області, адже там перевищені три показники: коефіцієнт нових випадків, рівня і динаміки госпіталізації.

 

«Червоний» рівень — це робота закладів громадського харчування тільки для вакцинованих або з результатами тесту, що зробили за 72 години. Те ж саме стосується і торгово-розважальних центрів, готелів, кінотеатрів, спортзалів та ринків.

 

Крім цього, за минулу добу 19 січня зафіксовано новий світовий рекорд добових випадків ковіду — 3 мільйони 517 тисяч хворих. Майже половина цих випадків — у європейських країнах.

 

 

Станом на 20 січня у «помаранчевій» зоні 7 областей: — Івано-Франківська область, Рівненська, Сумська, Чернівецька, Тернопільська, Житомирська, які мають високі показники приросту хворих, та Львівська — там висока динаміка госпіталізації. Ці області на порозі переходу до «червоної» зони карантину, поки там діють правила «жовтої» зони.

 

6 січня в Україні дозволили бустерну вакцинацію для всіх людей від 18 років. Бустером бажано щепитись в період від 6 до 9 місяців після отримання другого щеплення. Вакцинуватимуть препаратами Moderna або Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина.

 

У 2022 році в Україну мають доставити майже 42 мільйони доз вакцини — цього має вистачити для ревакцинації двома дозами 70% дорослого населення країни.

 

Як повідомляла УМ, члени Кабінету Міністрів у Будинку уряду щепилися бустерною дозою проти COVID-19.