Відпочиваю на пенсії: Назарбаєв уперше прокоментував протести у Казахстані

14:58, 18.01.2022
Відпочиваю на пенсії: Назарбаєв уперше прокоментував протести у Казахстані

Колишній президент Казахстану вперше виступив перед народом з моменту заворушень та сутичок. (elbasy.kz)

Колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв вперше з моменту протестів та заворушень, що охопили країну, звернувся до народу.

 

Як інформує Україна молода, відповідне відео з’явилося на його офіційному сайті.

 

У ньому він заявив, що весь час знаходився в Казахстані. Назарбаєв також назвав себе пенсіонером і наголосив на тому, що вся повнота влади в країні перебуває в руках чинного президента Касима-Жомарта Токаєва.

 

«Січневі події вразили весь Казахстан. Метою цих організованих заворушень та атаки на Казахстан було руйнування цілісності країни та засад держави. Ці події ще раз показують, що незалежність треба берегти як зіницю ока, як тендітну посудину, що вимагає особливо дбайливого поводження. Трагедія стала для всіх нас уроком. Важливо з'ясувати, хто організував усі ці погроми та вбивства. Слідство дасть відповідь на це питання»,- заявив Назарбаєв. 

 

Він спростував інформацію про свій виїзд з країни, що  час від часу з'являлася у ЗМІ. 

 

«Відповідаючи на численні звернення на мою адресу, і у зв'язку з публікаціями в засобах масової інформації, повідомляю, що я в 2019 році передав повноваження президента Касим-Жомарту Токаєву і відтоді є пенсіонером, і зараз я перебуваю на заслуженому відпочинку в столиці Казахстану і нікуди не їхав»,— йдеться у відеозверненні.

 

Нурсултан Назарбаєв наголосив, що президент Касим-Жомарт Токаєв має всю повноту влади, він є головою Ради безпеки, а незабаром буде обраний головою партії "Нур-Отан". 

 

«Жодного  конфлікту чи протистояння в еліті немає, а чутки на цю тему є абсолютно безпідставними»,— повідомив у відеозверненні колишній президент Казахстану.

 

Назарбаєв зазначив, що 30 років працював на благо Казахстану і подякував за підтримку, яку відчував в роки перебування при владі. А також закликав берегти стабільність і спокій у країні та підтримати курс Токаєва.

 

Нагадаємо, протести в Казахстані почалися 2 січня і тривали близько тижня. Приводом для них стало підвищення цін на скраплений газ. Одним із вимог протестувальників стало гасло "Шал, кет!" ("Старий, іди!"), що є відсилкою до 81-річного Назарбаєва, який після звільнення з посади президента зберігав у своїх руках важелі впливу.

 

Сам Назарбаєв не з'являвся на публіці із 28 грудня минулого року. Досі він ніяк не коментував масштабні протести, що розгорнулися в країні. При цьому прес-секретар колишнього президента казав, що Нурсултан Назарбаєв не залишав Казахстан, перебуває у столиці та особисто ухвалив рішення передати керівництво впливовою Радою безпеки президенту Касим-Жомарту Токаєву. 
 


Як повідомляла УМ, у  Казахстані  розпочали виведення військ Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).