Хакери знову атакували держструктури України

15:24, 17.01.2022
Хакери знову атакували держструктури України

Україну вчергове атакували кіберзлочинці.

Державні структури України знову атакували невідомі хакери.

  

Як інформує УМ, про це 17 січня повідомив Держспецзвʼязок у Фейсбуці.

 

У відомстві заявили про атаку на сайт системи електронних закупівель Prozorro. Атаку помітили о 8:00 — на сторінці форуму Prozorro Infobox зʼявилося повідомлення, аналогічне тим, які розмістили на держсайтах після кібератаки 14 січня. Сторінку форуму відключено — Prozorro Infobox і портал Prozorro не постраждали, система публічних закупівель працює у штатному режимі.

 

Шевченківський районний суд Києва повідомляє про проблеми з доступом до електронної пошти, сайту на порталі «Судова влада», підсистеми «Електронний суд», функціоналу автоматизованої системи документообігу суду і реєстрів. Їхня робота призупинена.

 

Фахівці намагаються поновити доступ. У суді прямо не повідомляють про атаки хакерів, але вказують, що питанням зайняті органи по боротьбі із кіберзлочинністю.

 

У ніч із 13 на 14 січня невідомі хакери зламали сайти українських міністерств і державних структур. На них вони залишили повідомлення російською, українською і польською мовами про нібито злив особистих даних у мережу. Не працювали сайти деяких міністерств — освіти та науки, закордонних справ, аграрної політики, а також Державної служби з надзвичайних ситуацій, Нацполіції, «Дії», сайт мера Києва і багато інших. Усього було атаковано 70 сайтів. СБУ розслідує причетність Росії.

 

Державна служба спеціального звʼязку і захисту інформації заявила, що витоку даних не сталося.

 

16 січня в РНБО заявили, що за атакою може стояти група UNC1151, повʼязана із розвідкою Білорусі.

 

Як повідомляла УМ, кіберфахівці Служби безпеки України спільно з кіберполіцією та американськими і британськими партнерами провели масштабну спецоперацію із ліквідації потужного хакерського сервісу.