В Україні різко зросте вартість на пластикові пакети в магазинах

14:45, 15.01.2022
В Україні різко зросте вартість на пластикові пакети в магазинах

Уряд встановив мінімальну вартість на пластикові пакети

Постанова Кабінету Міністрів про мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети набирає чинності з 1 лютого 2022 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

 

Таким чином планують стимулювати українців використовувати багаторазові екологічні сумки. За рік у середньому українець використовує 500 пакетів. 

 

Згідно з постановою уряду, мінімальні роздрібні ціни на пакети зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів у точках роздрібної торгівлі, громадського харчування та сфери послуг складуть:

—2,00 грн – пакет без ручок та бічних складок;
—2,50 грн – пакет без ручок, але з бічними складками або з ручками без бокових складок;
—3,00 грн – пакет з ручками та бічними складками.

 

Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» було ухвалено Верховною радою у червні 2021 року. Його основна мета – зменшення використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їхнього поширення для покращення стану навколишнього середовища.

 

Законом з 10 березня 2022 року забороняється поширення в магазинах і закладах громадського харчування надтонких (зі стінками товщиною менше 15 мікрометрів), тонких (зі стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та пластикових пакетів, що оксорозкладаються.

 

Як повідомляла УМ, українські  магазини попрощалися із пластиковими пакетами, оскільки входить у дію заборона на їх безкоштовне розповсюдження. Їх вартість має становити кілька гривень. Таким рішенням українська влада планує зменшити пластикові відходи.
З 10 грудня  закон №1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України»набуває чинності  та починає діяти перший етап обмежень.