Україна і Азербайджан підписали шість двосторонніх документів

15:10, 14.01.2022
Україна і Азербайджан підписали шість двосторонніх документів

Президенти України та Азербайджану підписали низку двосторонніх документів. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський та Президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв підписали спільну декларацію, де зафіксовано позицію двох країн щодо багатьох питань та викликів.

 

Як інформує Україна молода, церемонія підписання низки двосторонніх документів відбулася у Києві. 

 

Урядами України і Азербайджану підписано угоду щодо співробітництва у сфері харчових продуктів, меморандум про взаєморозуміння між міністерствами економіки з питань екстреної взаємодії у двосторонній торгівлі, меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в аграрній сфері, меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у сфері земельних відносин.

 

НАК "Нафтогаз" підписав меморандум про взаєморозуміння з державною нафтовою компанією Азербайджану SOCAR.

 

«Ми підписали декларацію президентів України і Азербайджану. Нею закріплена готовність надавати підтримку суверенітету, територіальної цілісності наших держав, прагнення забезпечити мир у Чорноморському і Каспійському регіоні і за їх межами»,– зазначив президент України Володимир Зеленський.

 

Він додав, що товарообіг між Україною і Азербайджаном нині складає рекордний 1 млрд доларів США. До 2024 року хочуть удвічі збільшити двосторонню торгівлю, наростити спільні інвестиції та збільшити участь азербайджанських компаній в проєктах "Великого будівництва".

 

У першій половині року домовились про засідання міжурядової комісії з економічного співробітництва, потім хочуть організувати засідання Ради президентів України і Азербайджану. 

 

Ільхам Алієв своєю чергою додав, що 6 лютого Україна і Азербайджан відзначатимуть 30-річчя дипломатичних відносин.

 

«Зараз ця підтримка яскраво продемонстрована підписанням документів. Між нашими народами існує міцна дружба, яка обʼєднує нас»,– зазначив він.

 

З огляду на це, Володимир Зеленський запропонував провести в лютому в Києві саміт за участю лідерів трьох держав— України, Азербайджану і Туреччини.

 

Алієв згадав, що в Азербайджані звели монумент Тарасові Шевченку і один із населених пунктів в Азербайджані носить імʼя України. 

 

Є плани щодо розвитку енергетичної сфери, "Сокар" серйозно налаштована на цю співпрацю, додав президент Азербайджану. 

 

Як повідомляла УМ, президент Азербайджану Ільхам Алієв 14 січня прибув із офіційним візитом в Україну. До цього Алієв і Зеленський зустрічалися в Брюсселі. Також Зеленський у 2019 відвідував Азербайджан.