Росія готує провокації у Придністров’ї, як привід для вторгнення в Україну

13:46, 14.01.2022
Росія готує провокації у Придністров’ї, як привід для вторгнення в Україну

Росія може сфабрикувати привід для вторгнення на територію України. (gur.gov.ua)

Російські спецслужби готують провокації проти військовослужбовців Збройних сил РФ, які нині перебувають у Придністров’ї.

 

Мета провокацій проти власних військових: сфабрикувати привід для звинувачення у цьому України і отримати привід для вторгнення.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють ГУР Міноборони України, а також радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван в п’ятницю.

 

«За інформацією воєнної розвідки України 13 січня у 3 омсбр ЗС Придністровського регіону Республіки Молдова було проведено службову нараду, під час якої особовому складу доведено, що очікуються провокації зі сторони України в районі н. п. Ковбасна (артсклади оперативної групи військ РФ)», - йдеться у повідомленні української військової розвідки.

 

Зокрема, зазначається, що розпорядження про приведення бригади у вищі ступені бойової готовності не доводились, але було наголошено про готовність особового складу "за першою командою" виконувати завдання за призначенням.

 

Також повідомляється, що «на сьогодні відпустки та звільнення особового складу не скасовані, але командирам/начальникам наказали довести до підлеглих необхідність прибути до військової частини за визначеним сигналом».

 

Водночас, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, посилаючись на дані американської розвідки, заявив, що Росія може сфабрикувати привід для вторгнення на територію України.

 

«Американські спецслужби визначили, що Росія закладає основу для можливості сфабрикувати привід для вторгнення, у тому числі за допомогою диверсійної діяльності та інформаційних операцій, звинувачуючи Україну в підготовці нападу на російські війська на сході України. Ми бачили цей сценарій у 2014 році і вони готують його знову», – заявив пан Салліван під час брифінгу у Білому домі.

 

За його словами, Сполучені Штати «готові у будь-якому випадку». При цьому, радник  Байдена зазначив, що США поки не мають підтверджень того, що Росія зважилася на військову агресію проти України.

 

Щодо переговорів із Росією він заявив, що у США все ще вважають, що «шлях дипломатії може працювати».

 

«Ми готові до будь-яких варіантів. Ми готові добиватися прогресу за столом переговорів. Ми готові робити необхідні та належні кроки для захисту наших союзників, підтримки наших партнерів та жорсткої відповіді на будь-яку неприкриту агресію, яка може статися», – наголосив пан Салліван.

 

Як повідомляла «УМ», з Далекого Сходу Росії перекидають ешелони з танками та важкою військовою технікою до західних регіонів РФ, ближче до кордону з Україною.