Двох високопоставлених силовиків знайдено мертвими в Казахстані

11:59, 10.01.2022
Двох високопоставлених силовиків знайдено мертвими в Казахстані

Посилений наряд поліції біля Акорди в Нур-Султані (Фото: Turar Kazangapov)

У Казахському комітеті нацбезпеки повідомили про загибель полковника КНБ Азамата Ібраєва, його тіло знайшли у дворі власного будинку. Крім цього, начальник Департаменту поліції Жамбилської області, генерал Жанат Сулейменов наклав на себе руки.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Радіо Азаттик.

 

"10 січня 2022 року в місті Нур-Султан у дворі будинку за місцем проживання виявлено труп полковника КНБ Азамата Ібраєва", - йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті відомства.

 

Факт загибелі зареєстровано у Єсільському відділі поліції. Ведеться слідство.

 

За даними місцевих видань, він має травми, характерні для падіння з висоти.

 

Крім цього, за інформацією кореспондента Orda.kz з Тараза, начальник Департаменту поліції Жамбилської області, генерал Жанат Сулейменов наклав на себе руки.

 

Після заворушень щодо нього було порушено кримінальну справу, йому загрожував трибунал, писав журналіст Михайло Козачков.

 

Мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, незважаючи на те, що уряд склав повноваження, а також було оголошено зниження цін на газ.

 

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та його союзників до Казахстану.

 

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, у ніч проти 6 січня розпочалася «антитерористична операція». У міській поліції заявили про ліквідацію "десятків учасників заворушень". За даними опозиційного політика Жасарала Куанішаліна, в Алмати загинуло щонайменше 30 людей.

 

9 січня на Телеграм-каналі міністерства інформації та суспільного розвитку Казахстану було опубліковано інформацію про 164 загиблих під час протестів, проте пізніше влада назвала цю публікацію "технічною помилкою".

 

За офіційними даними, внаслідок заворушень у Казахстані загинуло двоє дітей, троє зазнали поранень.

 

МВС Казахстану заявляло про 16 загиблих силовиків, постраждало понад 1,3 тисячі співробітників поліції, Нацгвардії та військовослужбовців.

 

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

 

7 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

 

Міністерство внутрішніх справ Казахстану 9 січня заявило про затримання 7939 людей під час протестів.

 

Як повідомляла УМ, 10 січня у Казахстані оголошено Днем жалоби.