Група українців застрягла в Казахстані через масові заворушення

11:52, 06.01.2022
Група українців застрягла в Казахстані через масові заворушення

Аеропорт Алмати. (Фото з відкритих джерел)

Через призупинення роботи аеропорту унаслідок масових протестів група українців ввечері 5 січня не змогла вилетіти рейсом Алмати-Київ.

 

Як інформує УМ, про це 6 січня повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у Фейсбуці.

 

За його словами, дипломати допомогли українцям із пошуком місць для ночівлі.

 

Наразі посольство зʼясовує в адміністрації аеропорту та авіакомпанії, коли українці зможуть вилетіти з Казахстану.

 

«Сьогодні планується рейс до Києва», — додав Ніколенко та зауважив, що, за даними МЗС, аеропорт Нур-Султана працює у штатному режимі.

 

Також речник МЗС закликає українців уникати місць масових заходів у Казахстані, а також зареєструватися в електронній системі «ДРУГ», щоб дипломати могли вчасно надати допомогу.

 

«Українська держава своїх громадян не залишить напризволяще. Уважно стежимо за розвитком подій у Казахстані. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив відповідним підрозділам дипломатичної служби зосередитись на захисті інтересів українських громадян у Казахстані. Зараз ключовий пріоритет – їхня безпека», — наголосив Ніколенко та запевнив, що посольство України у Нур-Султані перейшло на цілодобовий режим роботи.

 

На заході Казахстану, у Мангістауській області з 2 січня тривають протести через підвищення вартості палива у 2—2,5 раза. Тисячі людей вийшли на мітинги, зокрема в найбільших містах області Жанаозен і Актау — вони першими у країні висловили невдоволення.

 

Демонстранти вимагають уже не тільки знизити ціну на газ удвічі, але й відправити уряд у відставку, викорінити корупцію і кумівство, будувати фабрики та заводи, скоротити безробіття.

 

4 січня Токаєв запровадив режим надзвичайного стану в Мангістауській області та в Алмати. В Алмати на період надзвичайного стану введено комендантську годину — з 23:00 до 07:00.

 

5 січня Токаєв відправив уряд у відставку, як того вимагали протестувальники, а також розширив режим НС на Алматинську область. Попри відставку уряду, протести лише посилилися — активісти штурмували і підпалювали будівлі адміністрацій та боролися з правоохоронцями.

 

Президент Казахстану називає протестувальників «терористами» і запросив допомогу Організації Договору з колективної безпеки ОДКБ — міжнародна організація, створена на пострадянському просторі для захисту на колективній основі незалежності, територіальної цілісності та суверенітету держав-членів.

 

Зараз до складу ОДКБ входять шість держав: Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан.

 

6 січня Росія як член ОДКБ відправила до Казахстану підрозділи повітрянодесантних військ.

 

Як повідомляла УМ, в поліції найбільшого міста Казахстану заявили у четвер, 6 січня, що десятки людей загинули внаслідок нападів на урядові будівлі.