В Україні вводять бустерну дозу вакцини проти коронавірусу

09:08, 05.01.2022
В Україні вводять бустерну дозу вакцини проти коронавірусу

В Україні робитимуть бустерну дозу українцям 60+

Літнім людям віком 60+ дозволено отримати бустерну дозу Covid-щеплення щонайменше через шість місяців після другої вакцини.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

 

Для бустерної дози перевагу надаватимуть мРНК-вакцинам – це Moderna або Comirnaty (Pfizer).

 

Варіанти схем, запропонованих МОЗ:


—перші дві дози Moderna або Pfizer + бустер Moderna або Pfizer
—перші дві дози AstraZeneca (Covishield, SKBio) + бустер Moderna або Pfizer
—перші дві дози CoronaVac + бустер Pfizer
—перші дві дози за змішаною схемою + бустер Moderna або Pfizer

 

За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами, пояснює МОЗ

 

Для отримання бустерної дози можна записатися на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації від Covid-19.

 

До сьогодні в Україні наразі бустерна доза вакцини була рекомендована для введення медичним працівникам та працівникам будинків інтернатного типу після шести місяців завершення базового курсу щеплення.

 

МОЗ пояснив різницю між бустерною та додатковою дозою Covid-вакцини. Бустерна доза вакцини проти коронавірусу потрібна для посилення її ефективності, а додаткова – для убезпечення хворих, яким дві дози можуть не дати належного захисту.

 

Як відомо, від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено першою дозою 14,7 млн людей, дві дози отримали – 13,7 млн людей, додаткову дозу – 4 159 людей, бустерну  – 5 713 людей. Загалом проведено майже 28,5 млн щеплень.

 

До слова, на території України планують виготовляти вакцину CoronaVac. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

 

Як повідомляла УМ, в Туреччині дозволили робити п’яте щеплення тим, хто вже отримав чотири дози вакцини, зокрема, дві дози китайської вакцини Sinovac і дві дози вакцини BioNTech.