СБУ завершила розслідування щодо топчиновників окупаційної адміністрації Криму

13:27, 29.12.2021
СБУ завершила розслідування щодо топчиновників окупаційної адміністрації Криму

Терміну давності злочинів колаборантів - немає.

Слідчі Головного слідчого управління СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора завершили розслідування щодо очільників окупаційної адміністрації РФ в українській АР Крим.

 

За результатами спеціального досудового розслідування правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт стосовно восьми осіб – очільників окупаційної адміністрації РФ в українській АР Крим та місті Севастополі.

 

Як інформує УМ, про це 29 грудня повідомили в СБУ та ОГП.

 

Підконтрольних Кремлю так званих "голову" республіки Крим, "голову" державної ради республіки Крим, колишнього "прокурора" республіки Крим та ще п’ятьох посадовців обвинувачують у державній зраді, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади у складі злочинної організації

 

Правоохоронці не називають прізвищ, водночас за даними джерела УП, йдеться про Сергія Аксьонова,  Володимира Константинова, Наталю Поклонську, Сергія Абісова, Юрія Дойникова, Петра Зиму, Віктора Мельниченка та Рустама Теміргалієва

 

Досудовим розслідуванням встановлено, що у лютому-березні 2014 року представники російської окупаційної адміністрації брали активну участь у діях, спрямованих на насильницьке повалення конституційного ладу та зміни меж території України.

 

Крім того, ці особи сприяли представникам країни-агресора у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності. Зокрема, вони брали участь у створенні окупаційних органів, безпосередньо очолювали їх та керували ними.

 

За результатами спеціального досудового розслідування обвинувальний акт стосовно 8 обвинувачених скеровано до суду.

 

Покарання за вчинення особливо тяжких злочинів передбачено у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

 

Як повідомляла УМ, контррозвідка СБУ проводить системну роботу щодо запобігання та нейтралізації загроз гібридної агресії РФ проти України. З 2014 року в різних регіонах нашої країни нейтралізовано понад 30 ворожих агентурних мереж. Більше ніж 180 зловмисників засуджено за державну зраду та шпигунство.