Нюанси продаж землі: що треба знати

16:57, 24.12.2021
Нюанси продаж землі: що треба знати

Вартість землі визначається самостійно між покупцем та продавцем. (Фото з відкритих джерел)

Купівля-продаж земельної ділянки — процес досить відповідальний, який потребує виваженого та відповідального підходу. Кожному покупцеві потрібно хоча б мінімально розібратися із правовою базою, яка регулює продаж землі сільськогосподарського призначення. До цієї категорії відносять насадження, пасовища, сіножаті, перелоги. 
 
 
Як виглядає процедура купівлі землі 
 
Купівля землі тепер регулюється законодавством, яке не дає прямі відповіді на всі питання, але при цьому передбачає суттєві зміни: 
покупець повинен перевірятися щодо можливості отримання землі в бажаному розмірі; 
розрахунок можливий лише у безготівковій формі через рахунок у банку; 
джерела походження коштів, які ви витрачаєте на покупку, мають бути офіційними та підтвердженими.
 
 
Подібні нововведення були зроблені, щоб унеможливити нелегальні схеми та підставні угоди. 
 
 
Відповіді на важливі питання, які цікавлять покупців
 
Вартість землі визначається самостійно між покупцем та продавцем, проте щоб не створити штучного демпінгу, закон і тут передбачив наступне. До 2030 року ціна має бути не меншою за їх нормативну оцінку від Держгеокадастру. 
 
 
Якщо пай на даний момент перебуває в оренді, то власник має спочатку запропонувати її орендарю. Тільки після отримання згоди на продаж останнього ви зможете запропонувати угоду третій особі. Поки що не можна купити землю, яка перебуває у комунальній чи державній власності. Для цього є низка суттєвих причин, вирішити які планують незабаром. 
 
 
Якщо ви розглядаєте покупку землі як інвестицію, то це гарне рішення. Як стверджують аналітики, за 10 років вартість ділянок може зрости вчетверо. Також збільшуватиметься ціна оренди, тому ви в будь-якому випадку зможете монетизувати землю. Подібна думка базується на тому факті, що кількість земель згодом не збільшиться, а отже, як і будь-який товар в обмеженій кількості, ділянки дорожчатимуть. 
 
 
Підібрати собі бажану землю можна на сервісі OLX — оголошення від власників и ріелторів зібрані на одній сторінці, вам залишається тільки підібрати пропозицію, яка найбільше підходить під ваші вимоги.