У Одесі ліцеїстів відібрали для космічного проєкту Ілона Маска

11:21, 22.12.2021
У Одесі ліцеїстів відібрали для космічного проєкту Ілона Маска

Одеський Рішельєвський ліцей має давню історію й славиться своїми випускниками.

Учні одеського Рішельєвського ліцею проведуть наукове дослідження щодо формування кристалів кров'яної солі, яка використовується у реактивних двигунах, як у земних, так і в умовах невагомості, завдяки участі в орбітальному проєкті Ілона Маска.

 

Як інформує УМ, про це в ефірі Live Studio розповіла керівниця проєкту, викладачка фізики ліцею Анастасія Маслечко.

 

«Пропозиція ліцеїстів Микити Скрипника та Андрія Гриба здійснити наукове дослідження щодо зростання кристалів кров'яної солі (в умовах космосу – ред.) була підтримана Малою академією наук України, пізніше зацікавила американських учених і пройшла відбір до участі в 16-й місії космічних проєктів Ілона Маска», - зазначила викладачка фізики ліцею.

 

За словами Маслечко, після цього нам дали шанс оформити участь у проєкті, герметизувати мінілабораторію для доставки ракетою компанії Ілона Маска SpaceX Falcon 9 з мису Канаверал на міжнародну космічну станцію, де протягом двох тижнів і буде здійснено дослідження.

 

Дослідження, яке дозволить з’ясувати чи впливає невагомість на формування кристалів кров'яної солі, їх розміри і форму в умовах невагомості, відбуватиметься водночас у земних і космічних умовах – на станції його здійснять у 2022 році американські астронавти під контролем ліцеїстів завдяки встановленню прямого зв'язку з Одесою.

 

Після завершення дослідження порівняють результати впливу невагомості на формування кристалів кров'яної солі, які використовуються у реактивних двигунах, а також у глюкометрах для діабетиків.

 

Викладачка фізики Рішельєвського ліцею додала, що цьогорічними переможцями конкурсу Малої академії наук та учасниками міжнародного проєкту стали також учні Харківського фізико-хімічного ліцею №47.

 

Як повідомляла УМ, SpaceX запустить український супутник «Січ-2-30» з американського космодрому 13 січня 2022 року, а не 10 січня, як планувалося.