День Святого Миколая: звідки пішла традиція класти подарунки під подушку

10:59, 19.12.2021
День Святого Миколая: звідки пішла традиція класти подарунки під подушку

Зазвичай батьки кладуть під подушку подарунки своїм дітям. (Фото з відкритих джерел)

Найвідомішою традицією на День Святого Миколая є підкладання подарунків під подушку або в шкарпетки.

 

Зазвичай батьки в такий спосіб дарують подарунки своїм дітям. Робиться це у ніч проти 19 грудня. Втім, мало хто знає звідки пішов цей звичай.

 

Україна молода нагадує звідки ж саме пішла найвідоміша традиція на День Святого Миколая Чудотворця.

 

Святий Миколай Чудотворець є не казковим, а цілком реальним історичним персонажем. Микола Угодник жив приблизно у період з 270 по 345 рік у Лікії. Він був істинно віруючим християнином і прославився багатьма добрими справами та чудесами. За це його й прозвали Чудотворцем.

 

Так, саме Микола врятував від вірної смерті трьох обвинувачених воєначальників, позбавив рідне місто Мири від тяжкого голоду, неодноразово визволяв бідних на суші та на морі.

 

Одна з легенд свідчить, що якось Микола допоміг бідному батькові видати своїх доньок заміж. За старих часів наречені без посагу не вважалися завидними. Микола ночами приходив до будинку цього чоловіка і підкидав йому через вікно золото. Завдяки цьому дівчата змогли здобути щастя у заміжжі.

 

Також Микола часто приносив до будинків знедолених теплі речі, іграшки та їжу. Робив він це потай, щоб ніхто не знав, бо добро має бути скромним. Одного разу люди все ж таки побачили, як Микола кладе подарунки, Тоді вони й зрозуміли, хто весь цей час це робив, і рятував бідняків.

 

Після смерті Микола був канонізований як святий. На згадку про його доброту люди й самі почали підкладати вночі під подушки подарунки своїм близьким.

 

Дітям прийнято розповідати, що святий Миколай протягом усього року записує у свою чарівну книгу гарні та погані вчинки дітей. А коли настає ніч з 18-го на 19 грудня, він приходить у будинок до кожної дитини і нагороджує їх, хто що заслужив: слухняним підкладає під подушку солодощі, а неслухняним – різки.

 

Крім цього існує версія, що підкинутий у вікно мішечок із золотом потрапив у шкарпетку, яка висіла над каміном і сушилася. Тому в західних країнах популярна традиція класти подарунки на святого Миколая в заздалегідь підготовлені шкарпетки біля каміну.

 

Що стосується дорослих, то вони святкують День святого Миколая застіллям, хоча і з пісними стравами, тому що в цей час триває Різдвяний піст.

 

Існує давня прикмета, що в День святого Миколая не можна нічого робити для себе, а тільки для нужденних. Вважається, що якщо цього дня не подбати про бідних або сиріт, то сім років доведеться зазнавати збитків.

 

Як повідомляла «УМ», Предстоятель ПЦУ Епіфаній звернувся до батьків з п'ятьма порадами до Дня Святого Миколая.