ООН схвалила російську резолюцію про «боротьбу з героїзацією нацизму»

10:19, 17.12.2021
ООН схвалила російську резолюцію про «боротьбу з героїзацією нацизму»

У ООН таки заграють з Росією.

Генасамблея ООН ухвалила щорічну російську резолюцію про «боротьбу з героїзацією нацизму, неонацизмом та іншими видами практики, які сприяють ескалації сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії та повʼязаної з ними нетерпимості».

 

За документ проголосували 130 країн, утрималися 49. Проти були лише США та Україна.

 

Як інформує УМ, про це свідчить відповідний документ опублікований на Russian Mission UN

 

Резолюція рекомендує країнам вжити конкретні заходи, зокрема у законодавстві та у сфері освіти, «відповідно до їхніх міжнародних зобовʼязань у галузі прав людини з метою запобігання перегляду підсумків Другої світової війни та заперечення злочинів проти людяності та військових злочинів, скоєних під час Другої світової війни».

 

У США неодноразово наголошували, що незгодні з цією резолюцією, оскільки документ є спробою «узаконити російські кампанії з дезінформації, що очорняють сусідні країни і цинічно просувають спотворений радянський наратив про більшу частину сучасної європейської історії під виглядом припинення прославляння нацизму».

 

 

Зокрема, документ виправдовує підписання «пакту Молотова — Ріббентропа» між нацистською Німеччиною і СРСР та не відображає наслідків Другої світової війни, що призвели до поневолення деяких народів Європи.

 

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця в коментарі Укрінформу раніше заявив, що боротьба з нацизмом та іншими проявами нетерпимості «не буде насправді ефективною без визнання Москвою ролі Сталіна у розпалюванні Другої світової війни».

 

Нагадаємо, що 9 грудня Генасамблея ООН ухвалила посилену резолюцію щодо мілітаризації окупованого Росією Криму. У документі, зокрема, міститься підтримка саміту «Кримської платформи». Росія та Білорусь виступали проти.

 

Як повідомляла УМ, Україна, зробивши значний внесок у розгром нацистської Німеччини та найбільше постраждавши в роки Другої світової війни й окупації, була однією з засновниць Організації Об’єднаних Націй у 1945 році, організації, яку створювали з метою збереження миру на землі.