Україні загрожує реальна зупинка ТЕС через дефіцит вугілля – СБУ

00:46, 17.12.2021
Україні загрожує реальна зупинка ТЕС через дефіцит вугілля – СБУ

Дарницька ТЕЦ взагалі не має запасів вугілля. (facebook.com/evroreconstruction)

Служба безпеки України надіслала Кабінету міністрів України звіт, в якому попереджає, що через критично низькі запаси вугілля Україна опинилася «за крок» від зупинки теплогенеруючих підприємств, які забезпечують опаленням цілі регіони.

 

Про це йдеться у звіті щодо контррозвідувального забезпечення об'єктів критичної інфраструктури в електроенергетичній сфері.

 

Як передає Україна молода, про це з посиланням на власні джерела в уряді інформує видання «Дзеркало тижня» в ніч на п’ятницю.

 

«Одним із негативних явищ під час проходження осінньо-зимового періоду (ОЗП) 2021-2022 є невжиття належних заходів з накопичення вугілля на складах ТЕС/ТЕЦ.

 

Зокрема, станом на 01.12.2021 на складах знаходиться 486,2 тис. тонн вугілля при плановому накопиченні 2632,7 тис. тонн (відхилення ─ 2146,5 тис. тонн), що у свою чергу свідчить про критичний запас вказаного палива», - йдеться у звіті СБУ.

 

Насамперед аварійна зупинка загрожує кільком ТЕС і ТЕЦ, які забезпечують теплом цілі області.

 

Зокрема, як зазначається у звіті СБУ:

 

Слов'янська ТЕС має у 50 разів нижчий за необхідний запас вугілля;

Луганська ТЕС має в чотири рази нижчі за мінімально необхідні запаси;

Чернігівська ТЕЦ – запаси у п'ять разів нижче норми;

Дарницька ТЕЦ взагалі не має запасів.

 

У звіті наголошують, що така ситуація створює критичну загрозу для енергетичної безпеки України та проходженню опалювального сезону. Відповідно до логіки СБУ, це може призвести до “надзвичайних подій техногенного характеру, зростання соціальної напруги серед населення та дискредитації органів державної влади”.

 

Зауважимо, що запаси вугілля на складах теплових електростанцій України на 14 грудня становили 459,6 тис. тонн, що майже втричі менше, ніж на аналогічну дату минулого року (1,3 млн тонн).

 

Більшість енергоблоків ТЕС "Центренерго" не працюють через відсутність палива.

 

Компанія стикається з проблемами при закупівлі вугілля, враховуючи його дефіцит на світових ринках.

 

Нагадаємо, що 15 листопада президент Володимир Зеленський запевнив, що держава не залишить нікого без тепла й світла. За його словами, вугілля в Україні вдосталь, а до України прямують 7 кораблів з вугіллям, які зафрахтувала компанія з бізнес-структур олігарха Ріната Ахметова.

 

Також влада категорично заперечує віялові відключення світла в Україні в останні тижні.