Україна отримала від ЄС 50 млн євро на вакцинацію проти коронавірусу

11:40, 11.12.2021
Україна отримала від ЄС 50 млн євро на вакцинацію проти коронавірусу

Україна отримала 50 мільйонів євро кредиту на придбання вакцин проти коронавіруса

Європейський  інвестиційний банк перерахував Україні 50 мільйонів євро кредитних коштів на придбання вакцин проти коронавірусу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.   

 

"10 грудня 2021 року Європейський інвестиційний банк, банк ЄС, перерахував Україні 50 мільйонів євро, що профінансують закупівлю необхідних вакцин від COVID-19. Ці кошти допоможуть Міністерству охорони здоров’я закупити вакцини від COVID-19, забезпечивши значну частку від кількості, передбаченої національним планом вакцинації України у 2022 році", - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що фінансова операція є частиною загальної ініціативи Team Europe щодо реагування на виклики пандемії COVID-19.

 

«Як одні з головних фінансових партнерів України та частина ініціативи Team Europe, ми раді підтримати зусилля уряду України у боротьбі проти COVID-19. Для швидшого залучення коштів нам вдалося внести зміни до вже затвердженого і чинного кредиту. 50 млн євро, перепрофільовані задля цієї мети, будуть використані для оперативної закупівлі вакцин", - заявив голова представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон.

 

Як повідомляється, йдеться про «Програму розвитку муніципальної інфраструктури України» (ПРМІУ/UMIP), що була підписана між ЄІБ і Україною у 2015 році на суму 400 млн євро. ЄІБ виділив 50 млн євро в межах цієї угоди на фінансування заходів протидії COVID-19. 

 

Угода про перепрофілювання кредиту у 50 мільйонів євро була ратифікована Україною у жовтні 2021 року.

 

«Завдяки додатковій підтримці від ЄІБ ми продовжуємо забезпечувати належне фінансування для підтримки системи охорони здоров'я України та сприяти посиленню заходів захисту населення у відповідь на кризу COVID-19. Ми віримо, що разом ми можемо побороти пандемію»,—сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

 

У свою чергу, голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас зазначив, що кредит ЄІБ надзвичайно важливий для оперативного реагування України на пандемію та відновлення після неї.

 

«Підтримка закупівлі вакцин на додаток до вже залученої від ЄС допомоги у боротьбі проти COVID-19 пришвидшить процес вакцинації в Україні. Ми віримо, що цей крок стане вагомим внеском у захист українського населення, зменшить навантаження на медичних працівників і лікарні, а також сприятиме стійкості системи охорони здоров’я України в майбутньому»,- сказав посол.

 

У МОЗ поінформували, що закупівлю вакцин проти COVID-19 за кошти, надані ЄІБ, здійснить компанія Crown Agents.

 

Як повідомляла УМ, влада  Польщі відправила в Україну другу партію вакцин проти коронавіруса фірми AstraZeneca у кількості 300 тисяч доз.