Росія звинувачує НАТО у «підштовхуванні Києва до агресії»

20:44, 10.12.2021
Росія звинувачує НАТО у «підштовхуванні Києва до агресії»

МЗС РФ не вгамовується і висуває Україні і НАТО нові вимоги. (facebook.com/MIDRussia)

Міністерство закордонних справ Росії заявляє, що Північноатлантичний Альянс нібито «підштовхує Київ до агресивних кроків».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили на офіційному сайті МЗС Російської Федерації у п’ятницю, 10 грудня

 

Зокрема, у російському МЗС стверджують, що відносини РФ та Заходу продовжують деградувати. За словами російських дипломатів, вони дійшли до «критичної межі».

 

Тому Кремль і вирішив «роз'яснити» свою позицію.

 

«Нагнітання конфронтації щодо нашої країни є абсолютно неприйнятним. Як привід використовують ситуацію в Україні. Там Захід взяв курс на заохочення русофобії, виправдання дій київського режиму щодо зриву мінських домовленостей та підготовки до силового сценарію на Донбасі», – заявили у МЗС Росії.

 

Відомство додало, що Альянс, мовляв, «втягує» Україну до себе. За їхніми словами, це може призвести «до появи ударних ракетних комплексів з мінімальним підлітним часом до Центральної Росії та інших озброєнь, що дестабілізують».

 

«Така безвідповідальна поведінка створює неприйнятні загрози для нашої безпеки, провокує серйозні військові ризики для всіх залучених сторін, аж до масштабного конфлікту в Європі», – пригрозили у МЗС Росії.

 

Також російське міністерство обурилося через те, що президент США Джо Байден відкинув вимогу дати гарантії Володимиру Путіну щодо невступу України в НАТО.

 

Там зазначили, що це буцімто суперечить поняттю «не зміцнювати свою безпеку безпекою інших». Через це очільник Кремля Путін знову вимагає надати довгострокові гарантії, які «виключають будь-яке подальше просування НАТО на схід та розміщення загрозливих систем зброї на західних рубежах Росії».

 

Зокрема, Кремль почав вимагати, щоб НАТО «забрало ударні системи озброєнь з території України».

 

Також від Альянсу вимагають:

 

• відвести райони оперативних навчань на узгоджену відстань від лінії зіткнення Росія – НАТО;

• узгодити граничну дистанцію зближення бойових кораблів та літаків, насамперед – у балтійському та чорноморському регіонах;

• відновити регулярний діалог між оборонними відомствами Росії на НАТО.

 

Як повідомляла «УМ», пошуково-рятувальне судно ВМС ЗСУ «Донбас», яке проводило патрулювання і не заходило у чутливі зони Азовського моря, викликало неабияку істерію російських спецслужб і пропагандистів Кремля на телебаченні в ніч на п’ятницю.