У Києві побачили деескалацію в переговорах Байдена і Путіна

14:27, 08.12.2021
У Києві побачили деескалацію в переговорах Байдена і Путіна

Дмитро Кулеба подякував США за ключову дипломатичну участь. (Фото МЗС України)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба позитивно оцінив результати  відеозустрічі президента США Джо Байдена і президента РФ Владіміра Путіна, яка відбулася 7 грудня ввечері.

 

На думку дипломата, ці переговори уможливили "стримування та деескалацію".

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters  в середу.

 

Зауважимо, що це перша офіційна реакція України після розмови лідерів.

 

"Сам по собі контакт слугує засобом стримування та деескалації. Ми цінуємо ключову дипломатичну участь США у зусиллях для того, щоб повернути РФ за стіл переговорів", - зазначив Дмитро Кулеба.

 

І додав: "Зараз, оскільки з боку Росії бракує конструктиву, головний пріоритет - це ефективно втілювати комплексний пакет стримування, щоб утримати її від подальшої військової ескалації".

 

 

За його словами, для цього ведеться тісна співпраця з союзниками "з обох боків Атлантичного океану".

 

Дмитро Кулеба зазначив також, що очікувана розмова Байдена і президента України Володимира Зеленського у четвер дозволить обговорити подальші кроки для стримування Росії та "реанімації" Нормандського формату.

 

Як повідомляла «УМ», розмова Байдена і Путіна у форматі відеозустрічі по захищеному зв’язку відбулася увечері 7 грудня і тривала дві години.

 

Основною темою було нарощування російських військ на кордоні з Україною.

 

Якщо Байден попередив Кремль про серйозні "економічні та інші заходи", то Путін хотів отримати від країн Заходу юридичні гарантії щодо припинення розширення НАТО на Схід і припинення «освоєння» України Альянсом.