Путін і Байден говорили про «розширення НАТО на Схід» та про «потужні санкції»

23:56, 07.12.2021
Путін і Байден говорили про «розширення НАТО на Схід» та про «потужні санкції»

Байден говорив з Путіним із ситуативної кімнати (Situation Room) Білого дому. (facebook.com/WhiteHouse)

Онлайн переговори президентів США і Росії – Джозефа Байдена і Володимира Путіна тривали близько двох годин по захищениму каналу відеозв’язку у вівторок ввечері.

 

За версією Білого дому, Байден повідомив Путіна про те, які саме «потужні економічні» та інші інструменти застосують США й союзники в разі військової ескалації з боку Росії щодо України.

 

Тоді як Путін висловив зацікавлення «юридичними гарантіями» країн Заходу щодо виключення розширення НАТО на Схід та розміщення у суміжних з Росією державах ударних наступальних систем озброєнь.

 

Як передає Україна молода, про це йдеться у комюніке Білого дому і Кремля за результатами переговорів.

 

Згідно з російською версією, саме обговорення ситуації в Україні та відсутності прогресу у виконанні мінських угод 2015 року було ключовою темою під час відеозустрічі.

 

"Президент Росії на конкретних прикладах проілюстрував деструктивну лінію Києва, спрямовану на повний демонтаж Мінських угод та домовленостей, досягнутих у "нормандському форматі", висловив серйозне занепокоєння з приводу провокаційних дій Києва проти Донбасу", - повідомляють у Кремлі.

 

У відповідь на слова Байдена про "загрозливий" характер пересування російських військ поблизу українських кордонів та попередження про санкції, президент Росії звинуватив НАТО у спробі "освоєння" України.

 

"Володимир Путін у відповідь наголосив, що не слід перекладати відповідальність на плечі Росії, оскільки саме НАТО вживає небезпечних спроб освоєння української території та нарощує військовий потенціал у наших рубежів", - повідомляють у Кремлі.

 

Путін під час розмови також вимагав ухвалення юридичних гарантій щодо виключення розширення НАТО на Схід та розміщення у суміжних з Росією державах ударних наступальних систем озброєнь.

 

 

Тоді як, згідно з американською версією, Джо Байден пояснив Володимиру Путіну, які саме «потужні економічні» та інші інструменти застосують США й союзники в разі військової ескалації з боку Росії.

 

«Президент Байден висловив глибоке занепокоєння Сполучених Штатів і наших європейських союзників з приводу збільшення російських сил, які оточують Україну, а також дав чітко зрозуміти, що США та наші союзники відповідатимуть потужними економічними та іншими заходами у разі військової ескалації», - повідомляє офіційний Вашингтон.  

 

Також наголошується, що президент США підтвердив свою підтримку суверенітету й територіальної цілісності України «та закликав до деескалації та повернення до дипломатії».

 

Обидва президенти доручили своїм командам продовжити роботу на цьому напрямі. При цьому, в Білому домі підкреслили, що Сполучені Штати робитимуть це в тісній координації із союзниками та партнерами.

 

До речі, після розмови з Путіним Байден переніс заплановану телефонну розмову із президентом україни Володимиром Зеленським, але поспілкувався з лідерами європейських країн.

 

За словами національного радника з питань безпеки США Джейка Саллівана, Байден знову поспілкувався із главами Франції, Німеччини, Італії та Британії. Тоді як розмову із Зеленським Байден переніс на четвер, 9 грудня.

 

Як повідомляла «УМ», Байден і Путін почали зустріч у форматі відеоконференції у вівторок о 17.00 за київським часом.

 

Господар Білого дому говорив з господарем Кремля із ситуативної кімнати (Situation Room) Білого дому. В ній зазвичай зосереджується в реальному часі вся інформація для президента від розвідувальних служб, військових, правоохоронних та інших органів та проводяться оперативні наради.

 

Тоді як Путін перебував у своїй резиденції у Сочі.