День ЗСУ: одночасно у Києві, Харкові, Львові, Одесі та Краматорську проходять урочисті заходи

19:57, 06.12.2021
День ЗСУ: одночасно у Києві, Харкові, Львові, Одесі та Краматорську проходять урочисті заходи

Урочистості до Дня ЗСУ на площі Свободи у Харкові. (Фото Офісу президента)

Урочисті заходи з нагоди 30-річчя ЗСУ за участі політичного і військового керівництва держави одночасно відбуваються у Києві, Харкові, Львові, Одесі та Краматорську в понеділок ввечері.

 

Також у межах святкувань між цими містами проводять телеміст "Харків-Київ-Краматорськ-Львів-Одеса-Озерне".

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на пряму трансляцію телемоста і офіційні джерела влади.

 

Зауважимо, що президент Володимир Зеленський бере участь в урочистостях у Харкові, на площі Свободи.

 

Присутні вшанували пам’ять полеглих захисників України хвилиною мовчання.

 

 

«Ми розбудовуємо наш військово-морський флот. Ми підписали угоду з Великою Британією на суму понад 60 мільярдів гривень для будівництва наших ракетних катерів, військово-морських баз, постачання протимінних кораблів, оснащення протикорабельними ракетними комплексами. Спільно з Туреччиною ми будуємо корвет класу Ada. А сьогодні в Одесі ВМС ЗСУ буде передано два патрульних катери типу «Айленд» – катери «Фастів» та «Суми», – розповів Володимир Зеленський.
 

Також у Харкові було передано техніку бойовим бригадам: 3 танки Т-64БВ, 10 бронетранспортерів БТР-4Е та 10 броньованих автомобілів «Козак-2М1».

 

«Сьогодні тут та в інших регіонах України Збройним силам України буде передано близько сотні одиниць озброєння», - сказав Зеленський.

 

У Харкові головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний з нагоди святкування Дня Збройних Сил України передав військовим сертифікати на сучасну техніку.

 

Так, сертифікат на 10 сучасних броньованих автомобілів, створених в Україні за стандартами НАТО, отримав начальник озброєння 3-го окремого полку спеціального призначення ім. Святослава Хороброго підполковник Олексій Андрусевич.

 

Сертифікат на отримання трьох модернізованих танків Т-64БМ2 з покращеними бойовими характеристиками головнокомандувач вручив командиру танкового батальйона 92-ї окремої механізованої бригади ім. Кошового отамана Івана Сірка капітану Роману Зую.

 

Сертифікат 10 вітчизняних бронетранспортерів БТР-4Е Залужний передав начальнику штабу механізованого батальйону 92-ї окремої механізованої бригади ім.кошового отамана Івана Сірка Герою України Василю Божку.

 

 

У селищі міського типу Озерне на Житомирщині під час урочистостей до Дня Збройних сил України військовим передали 4 сучасні літаки та вертоліт: сертифікати на них  військовим вручив т. в.о. командувача повітряного командування «Центр» генерал-майор Юрій Ставський.

 

Модернізований літак Су-27 із підвищеними бойовими характеристиками отримала 831-ша бригада тактичної авіації, навчально-бойовий літак Л-39 – 203-тя навчальна авіаційна бригада, модернізований за стандартами НАТО воєнно-транспортний літак АН-26 та вертоліт Мі-28 – 456-та бригада транспортної авіації.

 

У Львові, Києві і Одесі представники ЗСУ отримали у своє розпорядження 15, 13 і 12 одиниць автомобілів HMMWV.

 

Президент також вшанував пам'ять курсантів та льотчиків, які минулоріч загинули в авіакатастрофі під Чугуєвим. "У тій страшній трагедії ми втратили 26 воїнів. Саме на цій площі з ними прощалися ми, прощалася вся Україна", - нагадав глава держави.

 

За його словами, курсант В'ячеслав Золочевський, який єдиний вижив у тій катастрофі, бере сьогодні участь у заходах на площі Свободи.

 

У кожному з міст відбуваються демонстраційні покази новітніх зразків озброєння та військової техніки, церемонії вручення бойових прапорів та почесних найменувань військовим частинам, нагородження військовослужбовців державними нагородами.

 

Як повідомляла «УМ», військове керівництво країни привітало військовослужбовців із 30-річчям ЗСУ.

 

Раніше Зеленський побував на передових позиціях української армії в зоні проведення ООС і привітав захисників України.