Байден не сприймає «червоних» ліній Путіна щодо України

14:57, 04.12.2021
Байден не сприймає «червоних» ліній Путіна щодо України

Президент США Джо Байден заявив, що він не прийме нічних «червоних ліній»

Американський лідер Джо Байден заявив, що  не прийме ультиматум Росії щодо вторгнення в Україну.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо перед відльотом президента на вихідні до резиденції Кемп Девід із повідомлень Reuters.

 

«Я не сприймаю нічиї червоні лінії. Ми знаємо про дії Росії вже давно, і я очікую, що ми проведемо довгу дискусію з Путіним», — сказав він.

 

За словами Байдена, зараз він розробляє план, мета якого  стримати Росію від реалізації агресивних планів проти України. Водночас президент США відмовився оприлюднити подробиці своїх напрацювань.

 

Зазначимо, заява Байдена пролунала після того, як західні ЗМІ повідомили про підготовку Кремлем наступу 175 тисячної армії російських військових на кількох фронтах у січні-лютому 2022 року.

 

Найближчим часом між Байденом та Путіним має відбутися відеорозмова, однією з ключових тем є українське питання.

 

Аналогічну заяву зробив і держсекретар США Ентоні Блінкен. Він запевнив, що НАТО не має наміру робити агресивні дії щодо Росії.

 

«НАТО є оборонним Альянсом, який не націлений на Росію, і який не вдаватиметься до агресивних дій проти РФ", – сказав Блінкен.

 

При цьому він наголосив, що єдина агресія, яку бачили в цьому регіоні в останні роки, виходила з боку Росії: спочатку щодо Грузії, а потім – України. 

 

Напередодні, 3 грудня, президент РФ Володимир Путін заявив, що розширення військової інфраструктури НАТО на території України може бути "червоною лінією" для Росії. Він попередив, що Росія буде змушена створити щось подібне у відповідь на таку "загрозу".

 

Як інформувала  УМ, Кремль готується напасти на Україну із кількох фронтів взимку 2022.

 

 

3 грудня міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Росія продовжує стягувати особовий склад та техніку до кордонів з Україною. За його словами, масштабна ескалація з боку Росії можлива у кінці січня.

 

На початку листопада американські ЗМІ повідомили про скупчення російської техніки на кордоні з Україною, однак тоді  умМінобороні та РНБО заперечили цю інформацію.

 

21 листопада Голова української розвідки заявив, що Росія сконцентрувала біля кордонів з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців і готується до нападу умкінця січня — початку лютого 2022 року.

 

30 листопада Президент Росії Володимир Путін заявив, що « справа не в тому, воювати, чи ні», а тому, щоб налагодити відносини. Так він відповів на запитання щодо введення військ на територію України.

 

Невизнаний низкою країн президент Білорусі Лукашенко заявив, що у разі загострень на кордоні, Білорусь буде на боці Росії.

 

Президент України Зеленський розцінює ситуацію на кордоні не гіршою, аніж навесні 2021-го.