«Для України, назавжди»: У Дніпрі відкрилась фотовиставка про життя на фронті

14:12, 04.12.2021
«Для України, назавжди»: У Дніпрі відкрилась фотовиставка про життя на фронті

Мета Іоани Молдован була не стільки показати саму війну, як те, що відбувається в душах людей. (armyinform.com.ua)

Виставка румунської фотожурналістки Іоани Молдован відкрилася в Музеї АТО у Дніпрі під назвою «Для України, назавжди».

 

На виставці представлені світлини з району проведення АТО/ООС, які демонструють героїзм і патріотизм наших воїнів та волонтерів, життя на фронті, прагнення людей до миру й зберігання надії на майбутнє.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє інформаційне агентство Міноборони України АрміяInform.

 

До презентації виставки був запрошений Надзвичайний та Повноважний Посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркану.

 

На його думку, фото демонструють справжню реальність подій на сході України.

 

Він зазначив, що мета Іоани Молдован була не стільки показати саму війну, як те, що відбувається в душах людей, їхні переживання.

 

 

Окрім цього, дипломат наголосив, що символічним є те, що відкриття виставки саме в цю пору, оскільки днями (1 грудня) Румунія відзначала національне свято — День об’єднання.

 

«У єдності і цінностях ми схожі з Україною», —  сказав пан Крістіан-Леон Цуркану.

 

Фотожурналістка Іоана Молдован запрошує відвідати виставку усіх бажаючих та хоча б на мить, опинитися на місці військових, які захищають Україну на передовій, побачити їхні стомлені мужні обличчя, відчути обстановку на позиціях під час обстрілів та в рідкісні хвилини тиші.

 

«…Це був просто ще один день на фронті, де сонце зайшло з тріском. Нічого нового для чоловіків, які відстоюють свої позиції на «Зеніті». Просто ще один день із обстрілами та з бігом зигзагом у відкритому полі, щоб уберегтись від снайперських куль. З розвідкою місцевості, солдатською їжею і неспокійним сном.

 

Але це не мало значення. Це не відволікало від виконання своїх обов’язків. Всі вони прийшли сюди, щоб захистити країну. Свою Україну. І це вони зробили. І до цього часу роблять. Це їхня історія…», - зазначається у презентаційному меседжі.

 

 

Авторка виставки почала робити свої репортажі з України ще під час Революції Гідності у 2013 році.

 

Роботи фотохудожниці використовували як ілюстрації до книг, публікували у різних всесвітньо відомих виданнях, демонстрували на театральних виставах та на численних виставках.

 

Фотовиставка триватиме до 31 грудня 2021 року, тож бажаючі мають ще час, щоб побачити захисників України очима румунської журналістки.

 

Як раніше інформувала « УМ», день ЗСУ урочисто святкуватимуть у п’яти містах.