У Карпатах попереджають про загрозу сходження лавин

14:50, 03.12.2021
У Карпатах попереджають про загрозу сходження лавин

У Карпатах можливе сходження лавин

Сніголавинна ситуація  в українських Карпатах погіршується.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила ДСНС України на своєму сайті.

 

Рятувальники порадили людям дотримуватися правил безпеки під час походу у гори, оскільки є небезпека через сходження лавин у Карпатах.

 

«Найкраще – нікуди не йти, а коли погода покращиться – зареєструвати свій похід,—йдеться у повідомленні. —3 – 4 грудня у високогір'ї східної частини Закарпатської та Івано-Франківської областей очікується значна сніголавинна небезпека, тобто 3 рівень небезпеки.

 

Рятувальники порадили, що варто дотримуватися правил безпеки під час походу в гори.Зокрема:

—ретельно планувати свої туристичні мандрівки;

—об'єктивно оцінювати власні сили та фізичний стан;

—стежити за зміною погодних умов у горах.

 

Варто також ознайомитись із погодою на вершинах, адже у Карпатах очікується сильний сніг та ІІ рівень небезпеки.

 

Саме тому закликають громадян відповідально ставитися до планування власного відпочинку. Насамперед важливо не виходити на маршрути під час негоди!

 

Утім, якщо погодні умови будуть сприятливими і ситуація нормалізується, ДСНС рекомендує зареєструвати свій похід у гірських пошуково-рятувальних підрозділах. Це можна зробити онлайн на сайтах територіальних підрозділів Служби порятунку західного регіону в Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях.

 

Окрім того, рятувальники наголосили, що маршрути необхідно обирати такі, що відповідають досвіду та рівню фізичної підготовки. Одяг та спорядження мають відповідати погодним умовам. Громадяни не повинні порушувати правил кермування автомобілем, квадрациклом чи іншим транспортним засобом у гірській місцевості та не вирушати у гори поодинці та великими групами , а погоду потрібно звіряти лише з короткостроковим прогнозом синоптиків – наперед на 1 – 2 дні максимум.


Нагадаємо, з початку 2021 року, в зонах відповідальності гірських підрозділів ДСНС врятували 731 людину, з них – 109 дітей.

 

Як повідомляла УМ, гірськолижні курорти працюватимуть винятково для вакцинованих.