Подвійне громадянство: половина українців не підтримують ідею Зеленського

18:43, 02.12.2021
Подвійне громадянство: половина українців не підтримують ідею Зеленського

Зеленський дуже хоче запровадити множиннє громадянство. (Фото Офісу президента)

Майже половина українців (48% респондентів) не підтримує ідею про запровадження подвійного або множинного громадянства в Україні.

 

Як повідомляє Україна молода, про це свідчать результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» спільно з КМІС, яке було проведеного з 22 жовтня по 12 листопада.

 

"48% респондентів не підтримують взагалі ідею запровадження подвійного або множинного громадянства в Україні.

 

Водночас 24% висловлюються за можливість запровадження подвійного (множинного) громадянства для всіх країн без винятків;

 

11% підтримують цю ідею, якщо подвійне громадянство буде дозволено лише з країнами-членами ЄС і НАТО", - зазначають соціологи, які оприлюднили дані опитування у четвер.

 

При цьому, 7% респондентів можуть підтримати запровадження множинного громадянства з усіма країнами, окрім Росії.

 

Майже 5% виступають за подвійне громадянство лише з колишніми республіками СРСР, ще 5% не змогли визначитися з відповіддю.

 

Опитування проводилося серед українців віком від 18 років з 22 жовтня по 12 листопада методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки мобільних номерів у всіх областях, окрім територій, які тимчасово не контролюються владою України, – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

 

Було зібрано 2003 анкети. Похибка вибірки не перевищує: 2.4% для показників близьких до 50%, 2.1% — для показників близьких до 25%, 1.5% — для показників близьких до 10%.

 

Водночас, президент Володимир Зеленський сподівається врегулювати питання подвійного громадянства змінами до закону "Про громадянство України", зобов'язати чиновників вказували подвійне громадянство у деклараціях, а до роботи в судах і на митниці не допускати громадян інших держав.

 

Як повідомляє Офіс президента, 2 грудня глава держави подав на розгляд Верховної Ради низку законопроєктів, спрямованих на протидію загрозам національній безпеці у сфері громадянства.

 

"Таким чином ми врегулюємо питання, які стосуються подвійного громадянства. Цінність громадянства України має зростати: український паспорт повинен бути запорукою вільного й безпечного пересування по світу, а українець має почуватися захищеним у будь-якій країні й знати, що на сторожі його прав та інтересів стоїть його держава", - каже Зеленський.

 

На думку глави держави, «всі політики й чиновники, які згідно із законом про запобігання корупції заповнюють електронні декларації, повинні обов’язково вказувати наявність громадянства або підданства інших держав».

 

Нагадаємо, єдине громадянство прописане в Конституції України. Законопроєкт про внесення змін до розділу I "Загальні засади" Конституції за умови його прийняття не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради затверджується всеукраїнським референдумом (ст. 156 Конституції).

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Зеленський пообіцяв запровадити подвійне громадянство під час свого щорічного послання до Верховної Ради.