Умови вступу для абітурієнтів до ВНЗ змінилися

18:40, 30.11.2021
Умови вступу для абітурієнтів до ВНЗ змінилися

Цьогоріч абітурієнти вступатимуть за новими правилами

Міністерство освіти та науки оновило умови вступу до вишів для абітурієнтів у 2022 році. Тепер основний етап вступної кампанії відбудеться у липні наступного року. Умови прийому на навчання до вишів у 2022 році вже зареєстровано в Міністерстві юстиції та найближчим часом набудуть чинності.

 

Як інформує Україна молода, про це на своєму сайті повідомило Міністерство освіти й науки.

 

Основними новаціями умов вступу наступного року є:

 

1) З’являється можливість для додаткового набору на контракт бакалаврів за денною формою навчання.



2) Удосконалять механізм розподілу обсягу державного замовлення за галузями знань, міжгалузевими, підгалузевими групами.

 

3) Скоротять перелік паперових копій документів, що їх мають подавати вступники (зокрема, тепер не потрібно буде подавати копії сертифікатів ЗНО та копію документа про раніше здобуту освіту, якщо ця інформація є в ЄДЕБО).

 

4)Зміниться перелік обов’язкових предметів для деяких спеціальностей, а саме посилять роль математики під час вступу до ЗВО.

 

Також змінять предмети для вступу на медичні спеціальності – другим предметом вступники зможуть обрати математику або хімію, а третім – фізику або біологію.

1) Для вступників на спеціальності галузі знань 22 "Охорона здоров’я" замість фахового випробування будуть використовуватись результати інтегрованого іспиту КРОК-М, якщо вони його складали.

 

2)Розширять сфери застосування єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) в магістратуру з використанням технологій ЗНО. У 2022 році його проведення заплановано для спеціальностей галузей знань:

 

05 "Соціальні та поведінкові науки",
06 "Журналістика",
07 "Управління та адміністрування",
08 "Право",
28 "Публічне управління та адміністрування",
29 "Міжнародні відносини".

 

Для конкурсного відбору абітурієнтів, які вступатимуть на бакалаврат після 11 класу, зараховуватимуться бали сертифікатів ЗНО (результати вступних іспитів, творчих конкурсів) з трьох конкурсних предметів.

 

Тестування основної сесії ЗНО відбудеться за графіком:

фізика – 23 травня;

хімія – 26 травня;

українська мова, українська мова та література – 31 травня;

математика, математика (завдання рівня стандарту) – 3 червня;

іспанська мова, німецька мова, французька мова – 6 червня

англійська мова – 7 червня;

історія України – 10 червня;

географія – 14 червня;

біологія – 17 червня.

 

Зміни у тестах ЗНО-2022:

 

Тест профільного рівня ЗНО з математики відтепер міститиме 32 завдання замість минулих 34. Крім цього, час на роботу над цим тестом скоротили з 210 до 180 хвилин.

 

Певних змін зазнала і структура тесту з хімії, який у 2022 складатиметься з 50 завдань замість 52. На виконання роботи також буде відведено 150 хвилин замість 180.

 

Зазначимо, що кожен зареєстрований учасник ЗНО цього року зможе безкоштовно пройти тести максимум з 5 навчальних предметів. Водночас обов'язкових предметів для ЗНО немає, але абітурієнти мають визначити, які тести їм треба для вступу до вишу.

 

Терміни вступної кампанії у 2022 році:



Реєстрація електронних кабінетів вступників для вступу на перший курс розпочнеться 1 липня 2022 року.

 

Прийом документів від вступників розпочнеться 14 липня і закінчиться 16 липня для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів, 22 липня – для осіб, які вступають за результатами ЗНО, а також вступних іспитів та творчих конкурсів.

 

Вступні іспити, творчі конкурси проводитимуться в кілька потоків з 1 по 13 липня включно. Співбесіди будуть проводити з 17 до 19 липня.

 

Формування рейтингових списків абітурієнтів на бюджет, які вступатимуть на основі результатів ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів, відбудеться не пізніше 27 липня.

 

Вступники, які отримали рекомендації для зарахування, мають подати оригінали документів для зарахування на бюджет до 4 серпня. Зарахування вступників проводитиметься 5 серпня.

 

Як інформувала УМ, історія вищої освіти України, як відомо, розпочала свій відлік з Острозької академії, якій з моменту заснування уже 445 років.