Барбадос став республікою відправивши у «відставку» Єлизавету ІІ

13:19, 30.11.2021
Барбадос став республікою відправивши у «відставку» Єлизавету ІІ

У Барбадосі "насмілилися" порушити 400-літні традиції.

У вівторок 30 листопада на карті світу з’явилась нова республіка: невеличка острівна держава Барбадос, що у Карибському морі, офіційно усунула з посади глави держави королеву Єлизавету II (порушивши 400-літній порядок) і 30 листопада стала наймолодшою республікою у світі.

 

Як інформує УМ, про це 30 листопада повідомили світові ЗМІ.

 

Варто підкреслити, що мова не йде щодо проголошення незалежності, адже це сталося рівно 55 років тому, 30 листопада 1966 року. Відтоді Барбадос є окремою державою, на чолі якої стояла британська королева Єлизавета II.

 

Утім, минулого року Барбадос оголосив про свій план усунути королеву з поста глави держави і стати республікою, але залишитися у складі Співдружності націй.

 

72-річна Сандра Мейсон, генерал-губернаторка острова з 2018 року, була обрана президенткою країни під час голосування у парламенті минулого місяця. Тепер вона замінила королеву на посту глави держави.

 

Офіційно процес створення парламентської республіки схвалює  британська корона. Це доводять особиста присутність принца Чарльза на церемонії "звільнення" його матері у столиці Барбадосу Бриджтауні та його тепла промова на урочистостях з нагоди народження республіки.

 

Виступаючи як почесний гість, принц Чарльз підтвердив багатолітні зв’язки між двома країнами, визнавши "жахливе звірство рабства", якого зазнав карибський острів.

 

Водночас є підстави підозрювати, що не всі у Букінгемському палаці радіють через втрату британською короною своєї колишньої колонії.

 

Як повідомляла УМ, 95-річна королева Великої Британії відмовилася від нагороди, яка щорічно вручається журналом The Oldie літнім британцям.