Україна не допустить «кривавого сафарі для росіян» на Донбасі – Кулеба

15:46, 28.11.2021
Україна не допустить «кривавого сафарі для росіян» на Донбасі – Кулеба

У МЗС України запевняють, що "коли на нас нападають і вбивають, ми будемо бити у відповідь, тому що це наша країна". (Фото ООС)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає використання бойового розвідувально-ударного комплексу Bayraktar українськими військовими в районі проведення Операції об'єднаних сил на Донбасі виправданим.

 

На його переконання, безпілотник застосовувався для припинення порушення Мінських домовленостей, здійсненого російськими військами на Донбасі.

 

Як інформує Україа молода, про заявив Кулеба в інтерв'ю німецькому виданню Zeit, яке переклало МЗС України. 

 

«Російська сторона залучила важку артилерію, 120-мм гаубицю, на лінію розмежування, обстрілювала з неї українські позиції, вбивши одного українського солдата, поранивши ще одного та пошкодивши цивільну інфраструктуру. Саме це - явне порушення Мінських домовленостей», - заявив Кулеба.

 

Відповідаючи на репліку журналіста видання щодо заяви представника МЗС ФРН про те, що тільки місія ОБСЄ може використовувати дрони на лінії зіткнення на Донбасі, дипломат зазначив, що Україна «вже висловила незгоду з логікою цієї заяви».

 

«Насамперед тому, що вона повністю ігнорує справжню причину, чому ми повинні захищати себе. Гаубиця - це важка артилерійська система, заборонена Мінськом. Наш дрон не перетинав лінію розмежування, проте влучив у гаубицю. І по-друге: коли Росія використовує дрони, я щось не чую заяв глибокого занепокоєння», - підкреслив глава МЗС України.

 

Також він зазначив, що перед використанням Bayraktar українські військові чітко виконали всі процедури ОБСЄ і використовували всі узгоджені механізми деескалації, виконали всі вимоги.

 

«Тобто не порушували жодних домовленостей. Але коли на нас нападають і вбивають, ми будемо бити у відповідь, тому що це наша країна, і ми будемо її захищати», - наголосив Кулеба.

 

Крім цього, глава МЗС заявив, що Україна не допустить «кривавого сафарі для росіян» на Донбасі.

 

«Не буде кривавого сафарі, коли росіяни можуть порушувати Мінські домовленості, як їм заманеться, вбивати та знищувати все, що хочуть, щоб потім усі починали волати, коли ми це примусово припиняємо», - наголосив міністр.

 

Як повідомляла «УМ», Кулеба заявив, що окремі країни НАТО та Євросоюзу досі дивляться на Україну крізь призму своїх відносин з Росією.