У ТКГ протестували через підписання Путіним указу щодо ОРДЛО

22:19, 24.11.2021
У ТКГ протестували через підписання Путіним указу щодо ОРДЛО

Путін указом фактично легітимізував "ДНР" та "ЛНР".

Українська делегація заявила протест проти підписання 15 листопада 2021 р. президентом РФ указу, який передбачає визнання Російською Федерацією так званих «сертифікатів щодо походження» товарів, що видаються на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях у Донецькій та Луганській областях.

 

Як інформує УМ, про це 24 листопада делегація України повідомила у Телеграмі за підсумками чергових консультацій ТКГ у режимі відеоконференції.

 

«Вважаємо дії РФ такими, що суперечать Мінським домовленостям і домовленостям лідерів «Нормандського формату», втручанням у внутрішні справи України, свідомим кроком РФ на продовження політики повзучої інтеграції тимчасово окупованих територій України до російського економічного простору», - наголосили в українській делегації.

 

Українська сторона заявила, що вважає неприйнятним постійні порушення свободи пересування СММ ОБСЄ на тимчасово непідконтрольних уряду України територіях, зокрема недопущення патрулів місії у райони Золотого, Станиці Луганської та Молодіжного, погрози збити спостережних БПЛА тощо.

 

"Не припиняється логістична підтримка окупаційних адміністрацій. На початку цього року, за оціночними даними на тимчасово непідконтрольні уряду території в Донецькій та Луганській областях переміщено десятки тисяч тонн пального, понад тисячу тон боєприпасів, десятки автомобілів, танки, реактивні системи залпового вогню, спеціальна техніка. Це постійно фіксується СММ, навіть попри блокування її з боку російських збройних формувань", - наголосили в ТКГ.

 

Українська делегація засудила зазначені порушення та вимагає забезпечити свободу пересування патрулів СММ.

 

Під час засідань підгрупи з гуманітарних питань ТКГ українська сторона звернула увагу на проблему з допуском представників міжнародних гуманітарних організацій до місць ув’язнення осіб, які утримуються в ОРДЛО.

 

В українській делегації нагадали про загибель 11 листопада Руслана Макарця, який утримувався в Макіївській виправній колонії (ТОТ у Донецькій області). Представниця України в Гуманітарній підгрупі порушила питання про вивчення обставин його смерті.

 

"Українська делегація закликала російську сторону підтримати ініціативу про звернення ТКГ до Міжнародного Комітету Червоного Хреста, щоб задіяти всі інструменти для забезпечення невідкладного доступу до місця інциденту для проведення об'єктивного розслідування всіх обставин смерті Макарця, звільнення якого українська сторона вимагала протягом тривалого часу", - наголосила українська сторона.

 

Російська сторона продовжує лінію на обмеження перетину громадянами, що мешкають на тимчасово окупованих територіях, не зважаючи на численні заклики дозволити громадянам, що мешкають на окупованих територіях, отримати допомогу з боку України.

 

Робоча підгрупа з соціальних та економічних питань обговорила забезпечення водопостачання та мобільного зв’язку в ОРДЛО. Учасники продовжують пошук юридичних та технологічних рішень для виплат пенсій маломобільним категоріям пенсіонерів.

 

«Українська делегація продовжує наполягати на необхідності якнайшвидшого звільнення всіх осіб, утримуваних у зв’язку з конфліктом, відкриття КПВВ, суворого дотримання режиму припинення вогню та виконання рішень Паризького саміту», - наголосили у делегації.

 

Наступне засідання ТКГ заплановане на 8 грудня.

 

Нагадаємо, що 15 листопада президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання сертифікатів походження товарів, вироблених в окремих районах Донецької та Луганської областей. Він доручив прирівняти їх до російських товарів. У документі зазначається, що рішення ухвалене «як виняток на період до політичного врегулювання ситуації».

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав указ таким, що суперечить Мінським домовленостям.

 

16 листопада Україна направила Росії ноту протесту через указ Путіна про товари з ОРДЛО.

 

Як повідомляла УМ, наприкінці вересня Росія розблокувала роботу гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу.