Померла булгакознавиця Маріетта Чудакова

08:02, 23.11.2021
Померла булгакознавиця Маріетта Чудакова

Маріетта Чудакова підписувала всі листи на підтримку українців. (Фото з відкритих джерел)

У Москві померла відома літературознавиця, дослідниця життя і творчості Михайла Булгакова Маріетта Чудакова.

 

Її не стало 21 листопада, якраз на Михайла, на 85-му році життя. Вона хворіла на коронавірус.

 

Маріетта Чудакова — доктор філологічних наук, вона написала 6 книг і близько 200 наукових праць.

 

Особливо відомі її праці про творчість Михайла Булгакова. Пані Маріетта неодноразово бувала в Києві, в київському музеї Булгакова її називали «наша головна вчителька та авторитет».

 

Дослідниця займалася громадською діяльністю, критикувала СРСР та його спадок.

 

Після анексії Криму підписувала відкриті листи на підтримку України та виходила на акції з вимогою звільнення бранців Кремля.

 

«Бути патріотом у Росії дуже складно, — казала Чудакова. — Це було важко й одразу після жовтня 1917-го, і впродовж усього радянського часу: доводилося любити країну і не любити державу».

 

«Відійшла у засвіти Маріетта Чудакова (1937—2021), — написав у фейсбуці кінокритик Сергій Тримбач. — Видатний літературознавець, незрівнянний знавець творчості Михайла Булгакова (завдяки їй було поновлено «Майстра i Маргариту»), великий друг України: вона підписала всі листи на підтримку українців, у тому числі й лист-відповідь на звернення Спілки кінематографістів України 2014 року...

 

У 2010-му її підпис під зверненням опозиції «Путин должен уйти!». Людина кришталевої порядності, російський інтелігент особливої проби — непідкупна, смілива, справжня громадянка Росії — країни, яка, завдяки таким людям, ще має шанс воскреснути для добра і світла».