Український посол в Ірані не бере участі у суді щодо збиття літака МАУ

10:17, 22.11.2021
Український посол  в Ірані не бере участі у суді щодо збиття літака МАУ

На місці падіння збитого іранською стороною літака МАУ. (Фото: DW)

У МЗС України заявили, що міністерство вважає недоцільною участь українського посла у судовому засіданні у справі збиття літака МАУ в січні 2020 року у зв’язку з ненаданням іранською стороною запитуваної інформації по цьому інциденту.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у заяві МЗС, оприлюдненій в понеділок, 22 листопада.

 

У заяві сказано, що МЗС взяло до відома інформацію про початок слухань у військовому суді Ірану щодо збиття літака МАУ, перше засідання якого відбулося 21 листопада 2021 року в Тегерані.

 

МЗС також подякувало за запрошення посла України взяти участь у цьому засіданні.

 

"Разом з тим, станом на сьогодні, запити про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні, направлені українською стороною до компетентних органів Ісламської Республіки Іран, не виконано в повному обсязі, запитувані документи та інформація не надані іранською стороною", - заявили у міністерстві.

 

У зв’язку з цим МЗС вважає недоцільною участь посла України в Ірані у формальному судовому засіданні, де буде зачитано обвинувальний акт.

 

"Ми закликаємо Іран виконати свої зобов’язання за міжнародним правом та надати запитувану інформацію українським компетентним органам", - наголошується у заяві.

 

Недільне засідання стало першим слуханням після збиття літака, яке сталося майже 22 місяці тому.

 

У квітні прокурор заявив, що у цій справі було пред'явлено звинувачення десяти посадовцям. Це сталося за місяць після того, як Іран зіткнувся з різкою міжнародною критикою за публікацію остаточного звіту, в якому забиття літака пояснили людською помилкою, але не називали винних.

 

У січні 2020 року, після трьох днів заперечень перед значним числом доказів, Іран нарешті визнав, що його воєнізована Революційна гвардія помилково збила український літак двома ракетами класу "земля-повітря".

 

Як повідомляла УМ, в іранському військовому суді 21 листопада почалися слухання у справі про збиття у 2020 році іранськими військовими українського пасажирського літака МАУ.