У Міноборони Польщі заявили про зміну тактики штурму кордону «білоруськими мігрантами»

14:09, 19.11.2021
У Міноборони Польщі заявили про зміну тактики штурму кордону «білоруськими мігрантами»

Глава міноборони Польщі Маріуш Блащак під час телеефіру. (Фото: Polsat News)

Нелегальні мігранти не полишили спроб штурмувати польський кордон – вони намагаються перетнути його, але роблять це дещо іншими методами, ніж раніше.

 

Як інформує УМ, про це 19 листопада в ефірі Polsat News наголосив глава міноборони Польщі Маріуш Блащак.

 

«Ця ніч не відрізнялася від попередніх: були спроби силового проникнення через кордон, але застосовано інші методи дій», - заявив Блащак.

 

Він пояснив: якщо минулого вівторка мігранти масовано намагалися штурмувати кордон у районі пункту пропуску Кузниця, то тепер намагаються це робити меншими групами в різних місцях.

 

За словами польського міністра, Лукашенко зіткнувся з труднощами, оскільки у світлі рішучих дій Польщі з унеможливлення проникнення мігрантів на територію країни, у нього виникла проблема, що з ними далі робити.

 

Блащак підкреслив, що Варшава стоїть на позиції гарантування безпеки кордонів, оскільки пропуск мігрантів (через Польщу до Німеччини – ред.) сприяв би прибуттю нових груп мігрантів.

 

“У вівторок у Кузниці було 3 тисячі осіб, і якщо б ці люди пройшли, то через два тижні було б уже 30 тисяч, а через місяць - 300 тисяч”, - зазначив польський міністр.

 

Він нагадав, що в 2015 році до Німеччини таким чином прибули 1,7 млн людей з півдня.

 

У четвер після зустрічі у Варшаві з міністром внутрішніх справ Німеччини Хорстом Зеехофером глава МВС Польщі Маріуш Камінський підкреслив, що Польща не допустить створення “нового східноєвропейського шляху нелегальної міграції”. Він наголосив, що такий шлях цинічно намагаються створити з політичних мотивів для дестабілізації ситуації в Польщі, Литві та ЄС загалом. У свою чергу Зеехофер запевнив, що Берлін солідарний з Варшавою у питанні штучно створеної міграційної кризи на кордоні. Він назвав дії Польщі слушними і висловив припущення, що підступна діяльність Білорусі з високою імовірністю підтримується Росією.

 

Зеехофер також підкреслив, що Білорусь розповсюджує фейки про нібито згоду Німеччини прийняти декілька тисяч мігрантів з Білорусі. За його словами, виконувачка обов’язків канцлера ФРН Ангела Меркель підтвердила, що ця інформація не відповідає дійсності. Німецький міністр зазначив, що Берлін тісно координуватиме свої дії з Варшавою щодо протидії нелегальній міграції зі східного напрямку.

 

У четвер перший літак з мігрантами відбув з Мінська до Багдада. У п’ятницю планується черговий рейс з РБ до Іраку.

 

Напередодні голова Прикордонної служби Польщі Томаш Прага у листі до свого білоруського колеги Анатолія Лаппо повідомив: у випадку неприпинення агресивних дій мігрантів щодо польських силовиків на кордоні за підтримки білоруських служб Варшава залишає за собою право призупинити залізничний рух через пункт пропуску в Кузниці. Як зазначив Прага, напружена ситуація і агресія щодо поляків може призвести до трагічних наслідків, зокрема залізничної катастрофи. Раніше про припинення залізничного сполучення з Білоруссю через напружену ситуацію просила профспілка машиністів польської залізниці.

 

Тим часом, за даними поліції Підляського воєводства, з білоруського боку кордону ліквідовано великий табір мігрантів у районі пункту пропуску Брузги-Кузниця.

 

Як інформує поліція, за минулу добу за допомогу в нелегальному перетині кордону мігрантами затримано трьох осіб: двох громадян Німеччини та громадянина України. Зокрема, під час перевірки автомобіля в населеному пункті Мілейциче Підляського воєводства у ньому виявлено двох мігрантів.

 

Криза на польсько-білоруському кордоні триває від серпня. Відтоді у Польщі зафіксовано 35 тисяч спроб нелегально перетнути кордон. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і Росію у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

 

Від початку вересня на польсько-білоруському кордоні діє надзвичайний стан. Варшава планує збудувати до середини 2022 року на лінії кордону з РБ загородження заввишки понад 5 метрів.

 

Як повідомляла УМ, у Польщі заявили про спробу силового перетину кордону великою групою мігрантів. Це сталося за близько 100 км від КПП "Брузги-Кузьниця", де останніми днями перебувала найбільша група.